Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. september 2020

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 10.30 si je na Janini v Rogaški Slatini pohodnica poškodovala gleženj. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovanko oskrbeli, prenesli do reševalnega vozila in odpeljali v SB Celje.

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.58 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu poletela v Cerkno, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.42 je posadka s helikopterjem SV z medicinsko ekipo poletela v Trbovlje in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Trbovlje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 19.20 so na območju Jelovice, občina Bohinj, pogrešali starejšega občana. Aktivirani so bili reševalci GRS Radovljica in GRS Bohinj. ki so v sodelovanju z območnimi lovci ter policisti PU Kranj osebo izsledili, prepeljali v dolino in izročili svojcem.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.38 je v Primožu pri Šentjurju v občini Šentjur osebno vozilo trčilo v ograjo mosta in zapeljalo v potok. Posredovali so gasilci PGE Celje. Voznik ni poškodovan.

Izpostava Postojna

Ob 14.00 je med naseljema Obrov in Gradišče, občina Hrpelje - Kozina, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila ter ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana. Ti so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.34 sta v naselju Podklanc, občina Dravograd, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem. Zavarovali so kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorja. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so eno poškodovano osebo odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Požar v objektih

Izpostava Koper

Ob 0.39 je v Tribanu, občina Koper, zagorela vrtna lopa, površine okoli 10 kvadratni metrov. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Ob 20.48 je zagorelo v poslovnem prostoru na cesti Marežganskega upora v Kopru. Posredovali so gasilci GB Koper, ki so požar znotraj razvojnega oddelka pogasili. V požaru je zgorela ena naprava.

Izpostava Kranj

Ob 18.26 se je kadilo v stanovanju na Koroški cesti v Tržiču. Posredovali so gasilci PGD Tržič, ki so stanovanja prezračili ter ugotovili, da gre za dimniški požar. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda ustrezne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.56 je zagorela glavna hišna električna omarica v objektu v Ulici Malči Beličeve v Ljubljani. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana -Vič, ki so požar pogasili, prezračili prostore ter iznesli uničeno pohištvo. O dogodku je bila obveščena policija in dežurni Elektra.

Ob 23.14 sta na Bratovševi ploščadi v Ljubljani goreli dve vrtni lopi. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.17 je v kraju Miren, občina Miren - Kostanjevica, zagorelo v trgovskem objektu Mercator. Nastala je večja materialna škoda v pisarniških prostorih, prostorih prodajalne in skladišča. POsredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, PGD Kostanjevica na Krasu in policija. Zaradi varnosti so evakuirali tudi 30 stanovalcev iz stanovanj iznad prodajalne.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.30 je v naselju Dobja vas, občina Ravne na Koroškem, zagorel pomivalni stroj. Začetni požar na stroju so pogasili lastniki. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so s termovizijsko kamero pregledali in prezračili prostor.

Požar v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

 Ob 21.50 so v naselju Dolnji Lakoš, občina Lendava, gasilci PGD Dolnji Lakoš pogasili požar na pogorišču odpadnega drevja.

 Izpostava Ptuj

 Ob 18.39 je v Cirkovcah, občina Kidričevo, na stari železniški postaji gorelo drevo. Gasilci PGD Jablane so drevo pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 13.12 je v bližini Biatlonskega centra na Rudnem polju, občina Bohinj, iz akumulatorja iztekla žveplena kislina. Posredovali so gasilci PGD Bled in Bohinjska Bistrica. Nevarno snov so nevtralizirali z vpojnimi sredstvi, jih pobrali in prepeljali v zbirni center na Bled.

Izpostava Maribor

Ob 13.15 je na parkirišču ulice Za gradom v Mariboru iz dveh zapuščenih vozil iztekalo gorivo. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor. Odklopili so akumulatorja v vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli po izteklih tekočinah.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.31 je na avtocestnem odseku Trebnje-zahod–Bič, občina Trebnje, iz tovornega vozila iztekalo plinsko olje. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, iz poškodovanega rezervoarja prečrpali gorivo, razlito gorivo posuli z vpojnim sredstvom in z vodo oprali cesto. Poškodovan tovornjak je do bližnjega parkirišča odvlekla vlečna služba. Delavci DARS so postavili prometno signalizacijo in pomagali pri sanaciji posledic razlitja.

Izpostava Ptuj

Ob 10.49 je v Zgornji Hajdini, občina Hajdina, iz tovornega vozila izteklo hidravlično olje. Gasilci PGD Ptuj so sanirali razlitje na površini dveh kvadratnih metrov.

Ob 10.51 je po cestišču v Ulici dr. Kovačica v Ormožu iz delovnega stroja izteklo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Ormož so po razliti tekočini posuli vpojna sredstva.

Najde neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.55 so na območju akumulacijskega jezera v naselju Kanalski Vrh, občina Kanal, naleteli na več neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe v skupni masi 21 kilogramov, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne, do uničenja shranila na varno.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.33 je v Vavti vasi, občina Straža, občan našel okvir z naboji, ostanek druge svetovne vojne. Pripadnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije je nevarno najdbo, pet kosov pehotnega streliva, kalibra 6,5 mm, italijanske izdelave, odstranil in ustrezno uskladiščil.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.44 so v Kajuhovi ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenske Konjice s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje bloka, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 12.52 so v naselju Senično, občina Tržič, gasilci PGD Križe odstranili podrto smreko s ceste.

Ob 16.43 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.29 so v Kuzmičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 6.39 so na Mlejski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor zaprli vodovodni ventil in preprečili iztekanje vode v prodajalni z blagom.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.13 so v Kocljevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom rešili ujete stanovalce stanovanjskega bloka iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.19 sta v naselju Dol pri Hrastniku, občina Hrastnik, gasilca PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku nudila pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

 

Napoved za naslednje dni

V petek se bo povsod postopno zjasnilo, najkasneje na jugovzhodu, kjer lahko zjutraj še rahlo dežuje. Ponekod bo še pihal severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem okoli 27 °C.

V soboto bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem do 14, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem ob šibki burji do 27 °C.

V nedeljo in v ponedeljek bo pretežno jasno s svežim jutrom.

Opozorilo

Občina Ajdovščina je z 18. septembrom 2020 na svojem območju razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki bo v veljavi do preklica.