Skoči do osrednje vsebine

Prevzem aparatov za računalniško tomografijo (CT) v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana

Klinični Inštitut za radiologijo Univerzitetnega kliničnega centre Ljubljana (KIR) je uradno prevzel tri nove CT aparate, ki so bili v osrednjo bolnišnico nameščeni poleti. Dva se nahajata v centralni stavbi, eden v Bolnišnici Petra Držaja.
Delovanje aparata CT
1 / 2

Nakup aparatov je omogočilo Ministrstvo za zdravje, skupno je bilo kupljenih deset enakih aparatov za sedem slovenskih bolnišnic (UKC Ljubljana, UKC Maribor, SB Murska Sobota, SB Novo mesto, SB Nova Gorica in SB Izola).

Izvedba skupnega javnega naročila je omogočila nakup aparatov višjega cenovnega razreda za ugodno ceno. Ministrstvo za zdravje je financiralo nakup 10 CTjev v višini 9.799.174,20 EUR z DDV, JZZ bodo financirali vzdrževanje teh naprav za obdobje 6 let po izteku 24 mesečnega garancijskega roka v višini 3.688.108,80 EUR z DDV. JZZ so tudi financirali  priprave prostorov v teh bolnišnicah v okvirni višini 1.300.000,00 EUR ter nakupe injektorjev za kontrastna sredstva v skupni višini cca 200.000,00 EUR. Skupna vrednost investicije tako znaša skoraj 15 milijonov EUR.

Gre za edinstven tovrsten projekt, s katerim smo z enim skupnim javnim naročilom kar 7 bolnišnic okrepili z 10imi novimi CTji, ki pomenijo kakovostnejše storitve za paciente, boljše delovne pogoje za osebje in tudi pripomorejo k skrajševanju čakalnih vrst. V kolikor bi šlo za posamičen nakup aparature, bi bila lahko cena posameznega aparata tudi do 50 odstotkov višja. Postopek je izvedla ekipa ministrskega Sektorja za investicije in javna naročila v sodelovanju s strokovnjaki iz vseh 7 JZZ, za katere se je nakup aparatur tudi izvedel.

Na letni ravni bodo lahko v UKC izvedli več kot 7000 dodatnih preiskav, je ocenil predstojnik kliničnega inštituta za radiologijo Dimitrij Kuhelj. Najdaljše čakalne dobe so sicer v UKC Ljubljana za CT srca, na to preiskavo se čaka tudi več kot 400 dni.

Aparate so prevzeli ob svetovnem dnevu varnosti pacientov, je izpostavil generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar. "To namreč daje bolnikom v Sloveniji večjo kakovost, varnost in pravočasnost zdravstvenih storitev," je dejal. Spomnil je, da je večina dražjih aparatov v UKC starih deset let ali več. "Če hočemo, da ekipe izvajajo storitve na najvišji strokovni ravni, potem potrebujejo tudi ustrezno opremo," je dodal. Da bi prenovili opremo in s tem sledili razvoju vrhunske stroke, bi potrebovale takšne prevzeme na različnih oddelkih praktično mesečno.

Smiljan Mekicar z ministrstva za zdravje je pojasnil, da bi lahko bila cena posameznega aparata, če bi šlo za posamičen nakup, tudi do 50 odstotkov višja. "Pokazalo se je, da je skupna nabava možna, strokovno utemeljena in ima predvsem tudi močan ekonomski vidik," je dejal. Meni, da je ta nakup primer gospodarne porabe javnega denarja.