Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. 9. 2020

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.38 sta pri Tržaški koči na Doliču, občina Bovec, obnemogli osebi. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa HNMP z helikopterjem SV so ju oskrbeli, nato pa sta bili s helikopterjem prepeljani na Rudno polje.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 21.43 se je v Veliki vasi, občina Moravče, pri delu z delovnim strojem na njivi poškodoval mladoletnik. Kombajn mu je odtrgal obe roki. Gasilci PGD Velika vas in Moravče so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, razsvetljevali kraj dogodka in pomagali reševalcem pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Reševalci NMP Domžale so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.17 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipa HNMP prepeljala obolelo osebo iz Idrije v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.06 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj bo Dravi v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.59 sta v križišču Aškerčeve ulice in Hrastinske poti v Brežicah trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili bateriji in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Cestišče je očistil dežurni upravljavec občinskih cest KOP Brežice. Reševalci NMP Brežice so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UC Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.53 je prišlo do čelnega trka dveh osebnih vozil v Depali vasi, občina Domžale. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ki so s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika in nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu. Prav tako so odklopili akumulatorja vozil ter počistili cestišče.

Ob 11.54 je prišlo do trka osebnega in kombiniranega vozila v Zamostecu v občini Sodražica. Poškodovani sta bili dve osebi. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja vozil, cestišče posuli z absorbentom ter nudili pomoč reševalcem in policiji.

Ob 15.47 je na Ižanski cesti, občina Ig, prišlo do trka dveh osebnih vozil. Eno vozilo se je prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, opravili ogled in odklopili akumulatorja. Reševalci so na pregled odpeljali tri otroke in dva odrasla.

Ob 23.14 sta na južni ljubljanski obvoznici v razcepu Malence, občina Ljubljana, trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci GB Ljubljana s zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu motoristu do prihoda reševalcev, pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, odklopili akumulator na motorju in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.23 sta v Idrskem, občina Kobarid, trčili osebni vozili, poškodovala se je ena oseba. Reševalci NMP Tolmin so jo oskrbeli in odpeljali v SB Šempeter pri Gorici. Gasilci PGD Kobarid so nudili pomoč reševalcem in policiji, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite tekočine.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.07 je gorelo v stanovanjski hiši na Ljubljanski cesti v Kranju. Gasilci GARS Kranj in PGD Breg ob Savi so požar pogasili, prostore prezračili in opravili preventivni pregled s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.51 je v Šentvidu pri Lukovici, občina Lukovica, zagorela ena od pnevmatik tovornega vozila s cisterno. Požar se je razširil na plastične dele okoli pnevmatike, sama cisterna pa je ostala nepoškodovana. Požar so pogasili gasilci CZR Domžale, ki so tudi zavarovali okolico in nudili spremstvo ob umiku tovornega vozila iz avtoceste.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.43 je ob Usnjarski ulici v Domžalah občan kuril suho vejevje, pri čemer mu je ogenj ušel izpod nadzora. Posredovali so gasilci CZR Domžale in PGD Domžale - mesto, ki so pogasili požar na površini približno 8 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.48 je nad krajem Dolga poljana v občini Ajdovščina gorelo v mešanem gozdu. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina ter PGD Ajdovščina, Col, Selo, Šmarje, Podnanos, Vrhpolje in Vipava, ki so požar na površini okoli dva hektara pogasili. Tekom noči je bila organizirana požarna straža.

Izpostava Postojna

Ob 23.07 so pri naselju Štanjel, občina Komen, zagoreli dve veliki bali sena. Posredovali so gasilci PGD Komen in bali sena pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 11.18 so na pokopališču v kraju Spodnji Jakobski Dol, občina Pesnica, gasilci PGD Jakobski pogasili gorečo vsebino zabojnika za komunalne odpadke.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ptuj

Ob 13.15 se je na Tovarniški cesti v Kidričevem iz stanovanjske hiše kadil močan dim z zaznavanjem vonja po plinu. Na kraju dogodka je bilo ugotovljeno, da gre za pozabljeno hrano na plinskem kuhalniku. Posredovali so gasilci PGD Talum in Ptuj, ki so odstranili hrano s kuhalnika, zaprli plinsko jeklenko, izmerili koncentracije z merilcem plinov ter z nadtlačnim prezračevalnikom prezračili kletne in bivalne prostore stanovanjske hiše ter zaradi delne zapore cestišča v času intervencije usmerjali promet.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.37 je na Golem Brdu, občina Medvode, v kurilnici stanovanjske hiše iz cisterne iztekalo kurilno olje. Iztekanje je ustavil stanovalec, gasilci PGD Preska - Medvode pa so s sesalnikom za nevarne snovi posesali okoli 200 litrov kurilnega olja in ga prečrpali v sode. Po tleh kurilnice so posuli vpojna sredstva. Škoda na okolju ni nastala.

Izpostava Ptuj

Ob 19.21 je pri naselju Soviče, občina Videm, zaradi manjše prometne nesreče na cestišče izteklo okoli 80 litrov hidravličnega olja, 20 litrov motornega olja ter 130 litrov goriva. Gasilci PGD Ptuj, Videm pri Ptuju in Leskovec so posuli iztekle tekočine z vpojnimi sredstvi ter počistili cestišče na dolžini okoli 100 metrov. Delavci Cestnega podjetja Ptuj so poskrbeli za odvoz onesnaženih absorbentov, ki jih bodo do sanacije deponirali v skladišču CP Ptuj.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 9.31 je na območju Loža, občina Loška dolina, občan pri nabiranju gob naletel na ubojno sredstvo. Posredoval je pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije, ki je vžigalnik za vadbeno ročno bombo odstranil in shranil na varno v skladišče do uničenja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.35 so na Trgu na Prevaljah poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem v prisotnosti policije, zdravnika in reševalcev ZRCK Ravne s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta. V stanovanju je bila najdena mrtva oseba.

Napoved za naslednje dni

V četrtek bo sprva večinoma sončno, čez dan pa spremenljivo oblačno. Predvsem sredi dneva, popoldne in zvečer bodo v notranjosti Slovenije nastajale krajevne plohe in nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26, ob morju in na Goriškem okoli 30 °C.

V petek se bo postopno zjasnilo. Ponekod bo še pihal severovzhodnik, na Primorskem večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 20 do 24, ob morju in na Goriškem do 28 °C.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno s svežim jutrom.