Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s Skupnostjo občin Slovenije o predlogih zakonov, o primarnem zdravstvu in delu regijskih timov

V torek so predstavniki delovne skupine ministrstva za zdravje za pripravo predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo predstavili predlog zakona na združenem srečanju komisij skupnosti, Komisije za pravna in zakonodajna vprašanja, Komisije za proračun in javne finance ter Komisije za socialo in zdravstvo.

Uvodoma je predlog predstavila doc. dr. Jerneja Farkaš Lainščak, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, predlog rešitev pa mag. Klavdija Kobal Straus, v. d. direktorica Direktorata za dolgotrajno oskrbo. Udeleženci srečanja so bili enotni, da Slovenija zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potrebuje in da je predlog zakona dobra osnova za obravnavo.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po srečanju Skupnosti občin Slovenije izpostavil pomen Zakona o dolgotrajni oskrbi in odveznem zdravstvenem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo: »Predlog zakon je v javni obravnavi in sodelavke z direktorata za dolgotrajno oskrbo se redno srečujejo z različnimi skupinami in predstavljajo zakon. Potekajo tudi pogajanja z Ekonomsko socialnim svetom. Pričakujemo, da bo predlog zakona pripravljen za medresorsko in koalicijsko usklajevanje v novembru in bo v državnem zboru v obravnavi v decembru.«

Franc Vindišar, vodja regijskega tima za območje Celja pri Delovni skupini koordinatorjev za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom v izjavi izpostavil: Razlika med prvim posredovanjem v Domu upokojencev v Šmarjah pri Jelšah in posredovanjem danes je, da smo v dom v času epidemije prvič vstopili kot "gasilci" in nismo vedeli, kaj pričakovati, glede osebne varovalne opreme, glede prostorskih in kadrovskih kapacitet. Sedaj pa smo vstopili v domove v mirnem času, skupaj pripravili krizne načrte in seveda upamo, da bomo lahko bolj uspešni.

Jasna Žerak, direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, pa je izpostavila: V času epidemije smo prilagodili delo v zdravstvenem domu, posebej v času epidemije, ko so se zaprle vse zdravstvene postaje, so se povečali klici v dom, zato smo okrepili administrativne ambulante in uvedli novost, mobilnega zdravnika, ki je na terenu opravljal nenujne zdravstvene storitve.