Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na Okrešlju: Ta vlada podpira vse, kar nas kot narod združuje

Na pogorišču Frischaufovega doma na Okrešlju so danes postavili temeljni kamen za novi dom. Na sodobno zasnovani zgradbi iz naravnih in lokalnih materialov naj bi še letos dokončali gradbeno-zidarska dela in jo pripravili za zimo, v celoti pa naj bi bil nov dom dokončan do leta 2022. Slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna se je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je zbrane tudi nagovoril.

V nadaljevanju objavljamo celoten nagovor predsednika vlade, nagovor ni avtoriziran!

Spoštovani predsedniki Planinske zveze Slovenije, Zveze gorniških klubov, matičnega planinskega društva Celje, spoštovana gospa županja, kolegice in kolegi iz vlade in Državnega zbora, predvsem pa vsi ljubitelji gora.

Zelo malo je takšnih priložnosti, kot je današnja, ko se polaga temeljni kamen za nekaj novega v tako lepem okolju. Vi gledate mene, jaz gledam to kuliso zadaj. Mislim, da je precej lepša. Takšna je bila tudi lani oktobra, ko sva bila z gospodom Žuntarjem tu nazadnje, preden je dom pogorel. Ko sem izvedel za to novico, me je kar malo presunilo, ker je bila slika tistega jesenskega dne, del smo ga preživeli tudi tukaj, izjemno lepa. Je pa v to žalostno sliko takrat na srečo kmalu posijalo sonce, ker ste začeli akcijo za to, da se zgradi nov dom. Tu vidimo krasen načrt nove stavbe. Verjamem, da bo v zelo kratkem času tukaj ta stavba stala, in to ne samo v veselje več kot 25.000 obiskovalcev, kot jih je bilo lani tukaj, kar je velika številka, tudi z vidika pomena za turizem o čemer je prej govoril gospod minister za gospodarstvo, ampak tudi širše. Še posebej v teh časih, ko se prilagajamo nekim novim razmeram, zaradi pandemije koronavirusa, pridobivajo takšne izletniške ali turistične točke dodatno na pomenu. Očitno bo še nekaj časa tako, da se bo bistveno bolj varno družiti zunaj, kot smo tudi mi danes tukaj, ob upoštevanju nekaj najnujnejših ukrepov, kot pa obiskovati nekatere druge iz dosedanjega običajnega življenja obiskane in bolj obiskane ter klasične destinacije, še posebej ko gre za zaprte prostore. Iz tega vidika je ta investicija še dodatno upravičena.

Ko smo lani še kot opozicija vložili amandma PZS za del sredstev, ki so potrebna za izgradnjo tega doma, je slovenski parlament doživel enega redkih trenutkov popolne enotnosti. Prav vsi poslanci smo to podprli. To se ne zgodi velikokrat. Kaže pa to glasovanje na to, da so slovenske gore in slovenske planine in vse tisto, kar je povezano z gorskim okoljem, nekje globoko v naših srcih, del naše nacionalne identitete in na podlagi vsega tega, nekaj kar nas združuje. Ta vlada podpira vse, kar nas kot narod združuje, zato bomo tudi v prihodnje pomagali pri zagotavljanju tistega dela sredstev, ki najbrž še manjka glede na finančno konstrukcijo, ki ste jo predstavili. Tu je še nekaj dodatnih možnosti. Eno od teh ste omenili. Prihodnji dve leti bosta tudi leti, ko bomo skušali odpravljati posledice pomladanskega vala pandemije in znotraj tega je na voljo tudi nekaj dodatnih evropskih sredstev.

Kot smo videli iz predstavljenih številk, je glavno breme na ljubiteljih gora. Zato na tem mestu še posebna zahvala tistim članom Planinske zveze, ki so prispevali solidarnostni evro za izgradnjo tega doma, tistim, ki ste to organizirali v okviru Planinske zveze Slovenije in planinskega društva Celje, Slovenski vojski, ki je pomagala s helikopterskimi prevozi in še posebna zahvala vsem tistim, ki bdite nad tem, ker če ni organizacije, če ni nekoga, ki ima vse to v rokah, vsa dobra volja in pripravljenost za to, da se pomaga, pač nista dovolj.

Dejansko stojimo na krasnem prostoru in ni čudno, da so že pred skoraj 150 leti tukaj postavili prvo kočo, ki se je obnavljala in dograjevala. Mislim, da je prav, da se ta tradicija skrbi za to lepo točko slovenske identitete in slovenskega gorništva nadaljuje.

Hvala vsem, ki ste danes prišli, kljub temu, da je za polaganje temeljnega kamna to malo neobičajna ura in neobičajni čas. Tako ali tako živimo v času, ki ni povsem tak kot je bil še lansko leto in se moramo temu prilagajati.

Vsem, ki se operativno ukvarjate s to investicijo, želim čim manj zapletov, čim več dobre volje in poguma, obljubljamo pomoč z naše strani, kjer bo ta potrebna in dobrodošla, vsem skupaj pa želim na tem mestu ali kjerkoli drugje v tem čudovitem gorniškem svetu Slovenije čim več užitkov in čim več obiskov v prihodnjih tednih, mesecih in letih. Hvala lepa.