Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. september 2020.

Nesreče v gorah


Izpostava Kranj

Ob 13.48 se je planinec zaplezal pod vrhom Jalovca, občina Kranjska Gora. Gorski reševalci GRS Rateče, reševalec - letalec GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa HNMP s helikopterjem SV so zaplezanega planinca locirali, ga pospremili na primerno mesto ter ga s pomočjo vitla dvignili v helikopter ter ga odpeljali v dolino.

Ob 15.12 je planinca obšla slabost pod Zoisovo kočo na Kokrškem sedlu v občini Preddvor. Posredovali so reševalci GRS Kamnik in GRS Kranj. Planinca so ob pomoči helikopterja SV prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.49 se je na poti na Galetovec na jugovzhodnem delu Pokljuške planote, občina Bled, izgubil planinec. Reševalci GRS Radovljica so planinca locirali in ga nepoškodovanega pospremili do izhodiščne točke.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.39 je v gozdu nad planino Konjščica nad Lomom pod Storžičem, občina Tržič, obnemogel gobar. Gorski reševalci GRS Tržič so odšli ponj in ga nepoškodovanega pospremili v dolino.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 6.40 so v Bevčah, občina Velenje, gasilci PGD Bevče nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 so v Trebinjski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v stanovanju nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.32 je v kraju Dole, občina Šentjur, prišlo do trka dveh osebnih vozil, v katerem se je ena oseba poškodovala. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, sanirali in očistili cesto. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Celje in prepeljali v bolnišnico Celje

Izpostava Kranj

Ob 8.24 je na Savski Loki v Kranju prišlo do prometne nesreče osebnega vozila, iz katerega se je začelo kaditi. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili baterijo. Ob 19.35 je na regionalni cesti Hrušica–Kranjska Gora prišlo do prometne nesreče dveh
osebnih vozil. Gasilci GARS Jesenice so kraj prometne nesreče zavarovali.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.04 je v podvozu pod Šaranovičevo cesto ob Kamniški Bistrici na Viru, občina Domžale, kolesarka padla s kolesom in se poškodovala. Gasilci CZR Domžale so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev in jo pomagali prenesti do reševalnega vozila. Reševalci NMP Domžale so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.12 sta trčila osebno vozilo in motorist v Savljah v Ljubljani. V nesreči se je motorist lažje poškodoval. Gasilci GB Ljubljana so oskrbeli motorista in odklopili baterijo pri motorju. Ob 21.13 je na avtocesti od Šentjakoba proti Ljubljani, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Sodelovali tudi policisti, delavci DARS-a in reševalci NMP Ljubljana. Poškodovanih ni bilo.

Ob 23.04 sta na cesti Litija–Zagorje, malo iz naselja Spodnji Log, občina Litija, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Litija so odklopili akumulator, vozilo izvlekli na cesto, razsvetlili in počistili razlite tekočine. Do onesnaženja ni prišlo. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci ZD Litija in jo prepeljali v bolnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.32 je na cesti Trenta–Vršič, občina Bovec, padel voznik motornega kolesa. Motorist je ostal na cesti nepoškodovan, motor pa je zdrsnil pod cestišče. Posredovali so gasilci PGD Bovec, ki so motorno kolo z avto dvigalom dvignili na cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.50 sta se v Starem trgu, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so odklopili akumulatorja ter z vpojnimi sredstvi posuli in počistili razlite motorne tekočine. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so na kraju oskrbeli dve osebi.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 16.41 je v podjetju v Tovarniški ulici v Krškem zagorelo na papirnem stroju. Manjši požar so po začetnem gašenju zaposlenih dokončno pogasili gasilci PGE Krško, ki so nato še s termovizijsko kamero pregledali prostor. Reševalci NMP Krško so zaposlenega, ki se je nadihal dima, na kraju oskrbeli in nato prepeljali V SB Brežice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.57 se je zadimilo v prostorih telovadnice gimnazije v Novi Gorici. Posredovali so gasilci iz JZ GRD Nova Gorica. Prostore so pregledali, vendar vzroka in izvora dima niso našli. Prostore so prezračili.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.16 je v naselju Hruševec, občina Straža, gorela lesena klop prislonjena ob stanovanjsko hišo. Ogenj se je razširil po fasadi na ostrešje. Še pred prihodom gasilcev so domačini pričeli z gašenjem, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Dolenja Straža, Vavta vas in GRC Novo mesto, odprli so okoli tri kvadratne metre strehe, odstranili poškodovani del fasade ter s termovizijsko kamero pregledali ostrešje. V požaru je bilo uničenih okoli petnajst kvadratnih metrov fasade.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 4.36 je v Vukovju, občina Pesnica, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci iz PGD Pernica. Vozilo je uničeno.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.31 sta na Trgu svobode v Črnomlju goreli parkirani osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj, pogasili požar ter s termovizijsko kamero pregledali zid bližnje stavbe. Vozili sta popolnoma uničeni.

Izpostava Postojna

Ob 12.10 je v naselju Štorje, občina Sežana, zagorela izolacija v predelu motorja osebnega vozila. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, ki so požar pogasili ter opravili preventivni pregled vozila.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.44 so v Spodnji Slivnici v občini Grosuplje gasilci PGD Spodnja Slivnica pogasili goreče drevo.

Ob 17.48 so gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška pogasili požar na dveh lokacijah ob gozdu pri Koseškem bajerju v Ljubljani, kjer so goreli oziroma tleli kupi vejevja.

Ob 23.13 so na Vodnikovi cesti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili plastični WC.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.35 je na Viru pri Domžalah v potoku Mlinščica, ki teče pri podjetju Karton Količevo, prišlo do pogina rib. Gasilci CZR Domžale so opravili ogled in vzeli vzorce vode za analizo. Na kraju je bila policija, predstavnik ribiške družine in podjetja. Vzrok pogina še ni znan.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.31 so našli v Vinišču v Renčah, občina Renče-Vogrsko, neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 75mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.38 so v bližini ulice Breg v Žužemberku pod slapom v reki Krki potapljači našli več kosov  neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Gorenjske, Ljubljanske in Zahodnoštajerske regije so iz reke odstranili minometno mino kalibra 45 mm, italijanske izdelave, 2 kosa naboja kalibra 20 mm, nemške izdelave, vžigalnik za topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave, vžigalnik za topovsko granato kalibra 75 mm, nemške izdelave in vžigalnik za topovsko granato kalibra 47 mm, italijanske izdelave, vse iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarne najdbe so varno uničili.

Izpostava Postojna

Ob 8.41 je krajan naselja Kozarišče, občina Loška Dolina, za stanovanjsko hišo naletel na ročno bombo, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta na kraju uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.31 so v Znojilah pri Studencu, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Sevnica so jo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Ob 13.30 so na Zdolah, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom omogočili vstop v stanovanjski objekt, v katerem se je nahajala obolela oseba in nudili pomoč reševalcem pri prenosu le te. Reševalci NMP Krško so osebo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje.

Izpostava Celje

Ob 13.46 so gasilci PGD Velenje na Cesti talcev v Velenju rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 15.13 so gasilci PGD Velenje na Koželjskega ulici v Velenju, rešili pet oseb iz okvarjenega dvigala.

Ob 20.07 so na Koroški cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje, nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 21.16 so v Boninih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper, s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, kjer so našli mrtvo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 8.40 sta na cesti Maršala Tita na Jesenicah v okvarjenem dvigalu ostali dve osebi. Gasilci GARS Jesenice so ju rešili, odklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Ob 12.30 je na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah podtalnica zalila prostore v industrijskem objektu. Posredovali so gasilci GARS Jesenice in iz jaška izčrpali vodo.

Ob 15.05 je na Šerčevi ulici v Radovljici, oseba ostala v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGD Radovljica so izklopili dvigalo, s tehničnim posegom odprli vrata in rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.15 so gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja na Kunaverjevi ulici v Ljubljani, v katerem je bila obolela oseba, ki so jo prevzeli reševalci.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.00 se je na cesto v naselju Gradišče, občina Slovenj Gradec, podrlo drevo in zaprlo promet. Dežurni delavci KP Slovenj Gradec so drevo razžagali in očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

V sredo bo večinoma sončno. Popoldne bodo predvsem v hribovitem svetu severne Slovenije možne posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem okoli 30 °C.

V četrtek bo sprva večinoma sončno, sredi dneva, popoldne in zvečer pa v notranjosti Slovenije spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Sredi dneva bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 15, na Primorskem do 18, najvišje dnevne od 22 do 26, ob morju in na Goriškem okoli 30 °C.

V petek se bo postopno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Hladneje bo.

V soboto bo pretežno jasno s svežim jutrom.