Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Robert Rožac je na Konferenci o dostopnosti in uporabi objektov pri univerzalni graditvi izpostavil potrebo kako graditi prostor uporaben za vse

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je preko spleta organiziralo Konferenco o dostopnosti in uporabi objektov pri univerzalni graditvi. Uvodni nagovor na konferenci je imel državni sekretar na MOP Robert Rožac, sledili pa so predavatelji, ki so predstavili različne vidike delovanja v problematiki univerzalne graditve.

Državni sekretar Rober Rožac in Špela Uršič Andres, tolmačka znakovnega jezika

1 / 2

Državni sekretar Rožac je poudaril, »da se na MOP že vrsto let trudimo spodbujati okolje, ki bi ustvarjalo javne in zaseben prostore na način, da ne bi več govorili o izoliranosti, utesnjenosti in izključenosti, pač pa o prostorih vključevanja, povezovanja in soustvarjanja. O prostorih, ki bi nam vsem, to pomeni tudi tisti manjšinski statistični skupini, ponujali enakovredno, dostojno in svobodno uporabo.« Na konferenco je bilo prijavljenih 200 udeležencev, njen interaktivni potek preko spleta je naletel na  pozitivne  in konstruktivne odzive. Da je bila tudi sama konferenca dostopna vsem, je bila v celoti tolmačena v znakovni jezik.

S predavanji so bili izpostavljeni zakonodajni predpisi, izvajanje predpisov, dobre in slabe prakse¸s strani projektiranja in izvedbe, kakor tudi primeri in potrebe samih uporabnikov. Podano je bilo veliko praktičnih napotkov, tako za novogradnje, kot tudi za rešitve problemov dostopnosti in uporabnosti obstoječih objektov. Cilj univerzalne dostopnosti in uporabe objektov je, da se vsi, ne glede na funkcionalno oviranost, v grajenem prostoru enakopravno gibljemo, ga uporabljamo in v njem izpolnjujemo vse življenjske potrebe.