Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra RS za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. 9. 2020

Nesreče v gorah

 Izpostava Kranj

 Ob 12.18 sta se na področju Stegovnika, v občini Jezersko izgubila pohodnika. Gorski reševalci iz Jezerskega so ju našli in jima pomagali v dolino.

 Ob 15.59 se je na Blatnem jezeru, občina Bohinj, poškodoval planinec. Posredovali so reševalci GRS Bohinj ter dežurna ekipa HNMP - Brnik s helikopterjem SV, ki so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v SB Jesenice.

 Reševanje obolelih oseb

 Izpostava Brežice

 Ob 13.23 je v kraju Krmelj, občina Sevnica, posredoval helikopter Slovenske vojske z ekipo HNMP, ki je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Reševalci NMP Sevnica so obolelo osebo medicinsko oskrbeli do predaje helikopterski enoti. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe.

Izpostava Celje

 Ob 20.26 so v Ulici Bratov Jančar v Vojniku gasilci PGD Vojnik pomagali obnemogli osebi z oživljanjem do prihoda reševalcev NMP Slovenske Konjice.

 Izpostava Kranj

 Ob 12.07 so na Lomu nad Volčo, občina Gorenja Vas-Poljane,

gasilci PGD Poljane, zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je v bolnišnico prepeljal obolelo osebo.

Nesreče v cestnem prometu

 Izpostava Brežice

 Ob 12.06 se je pri kraju Jelovec, občina Sevnica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalcem NMP Sevnica so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Novo mesto.

 Izpostava Ljubljana

 Ob 16.12 so v naselju Podrečje, občina Domžale, gasilci CZR Domžale, nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi ponesrečenke, ki je padla s kolesom na sprehajalni makadamski poti. Reševalci so jo prepeljali v bolnišnico.

 Ob 17.54 je v naselju Spodnje Prapreče, občina Lukovica, voznica izgubila nadzor nad vozilom, trčila v odbojno ograjo ob prehitevalnem pasu in zatem še na odstavnem pasu. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in z nepoškodovano voznico počakali na dežurno ekipo DARS-a, ki je poskrbela za čiščenje cestišča in odstranitev nevoznega vozila.

 Izpostava Nova Gorica

 Ob 9.51 sta v Plavah, občina Kanal ob Soči, trčili dve osebni vozili. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji in reševalcem, ki so dve poškodovani osebi prepeljali v bolnišnico.

 Ob 13.17 je na cesti Col–Predmeja, občina Ajdovščina, iz neznanega razloga voznik avtomobila zapeljal iz vozišča ter se prevrnil na streho. Gasilci iz GRC Ajdovščina so postavili vozilo nazaj na kolesa, odklopili akumulator, nevtralizirali izlite motorne tekočine ter nudili prvo pomoč vozniku, ki je bil lažje poškodovan.

 Ob 13.40 je v Župančičevi ulici v Ajdovščini voznica zapeljala z vozilom v zid ter se lažje poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci ZD Ajdovščina. Gasilca iz GRC Ajdovščina sta odklopila akumulator na vozilu ter pregledala kraj dogodka.

Požari v objektih

 Izpostava Celje

Ob 12.54 je v ulici Pod Resevno v Šentjurju zagorelo v otroški sobi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjur in Slivnica so požar omejili in pogasili, prezračili in pregledali prostore s termo kamero. Vzdrževalec Elektro Celje je izklopil elektriko. Uničena sta soba in hodnik in poškodovani pritlični prostori v hiši. V požaru je poginila papiga.

 Izpostava Maribor

Ob 20.04 so v Kajuhovi ulici v Poljčanah zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Poljčane so varovali objekt, dokler saje niso zgorele.

Izpostava Postojna

 Ob 13.05 je na Ljubljanski cesti v Postojni,  zagorel stenski IR panel v stanovanjski hiši. Stanovalci so sami pogasili panel pred prihodom gasilcev. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so z termo kamero pregledali prostor.

 Požari v naravi oziroma na prostem

 Izpostava Celje

 Ob 12.19 so v Dolenji vasi, občina Prebold, na polju goreli lesni odpadki. Gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka so pogasili požar.

 Ob 15.18 je v Slatini v Rožni dolini, občina Celje, tlel kup trave. Gasilca PGE Celje sta zalila travo z vodo.

 Izpostava Kranj

 Ob 20.37 je v Kurilniški ulici na Jesenicah zagorela hlodovina. Posredovali so gasilci GARS Jesenice. Začetni požar so pogasili, s pomočjo dvigala hlodovino preložili in pogasili še notranja žarišča.

 Izpostava Nova Gorica

 Ob 23.11 je v naselju Lokavec v občini Ajdovščina gorel kompost. Gasilci GRC Ajdovščina so ogenj pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

 Izpostava Kranj

 Ob 20.39 je na Cesti revolucije na Jesenicah zagorel zabojnik za plastično embalažo. Gasilci GARS Jesenice so goreči zabojnik pogasili.

 Izpostava Ljubljana

 Ob 23.38 so v Murglah v Ljubljani goreli trije komunalni zabojniki za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Zabojniki so uničeni.

 Ob 23.53 sta v Herbersteinovi ulici v Ljubljani poleg parkiranih vozil gorela dva komunalna zabojnika. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in opravili pregled  s termovizijsko kamero.

Sproščanje nevarnih plinov

Izpostava Ptuj

Ob 15.06 je na Peršonovi ulici na Ptuju prišlo do sproščanja plina. Gasilci PGD Ptuj so evakuirali stanovalce Peršonove ulice, opravili meritve in požarno zavarovali kraj dogodka do prihoda delavcev pristojnega plinskega podjetja.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

 Ob 9.13 so v Fužinah, občina Kamnik, na parkirišču območja nekdanjega podjetja KIK Kamnik, kjer so shranjena odslužena vozila, gasilci PGD Kamnik, z vpojnimi sredstvi posuli razlito motorno olje na površini okoli 15 kvadratnih metrov. Površino so sanirali in očistili.

 Izpostava Postojna

 Ob 17.08 je v Postojni v stanovanjski hiši iztekalo kurilno olje iz dotrajane cisterne. Posredovali so gasilci PGD Postojna. Prečrpali so 1200 litrov kurilnega olja v nadomestne posode. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

Tehnična in druga pomoč

 Izpostava Celje

 Ob 9.47 so v Kozjem, občina Kozje, gasilci PGD Kozje, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo. Obveščene so bile pristojne službe.

 Izpostava Trbovlje

 Ob 18.45 so na Polju v občini Zagorje, gasilci PGD Zagorje, s teleskopskim dvigalom vstopili v stanovanje in omogočili reševalcem NMP Zagorje do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

V torek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem ob šibki burji do 30 °C.

 V sredo bo še večinoma sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah nekaj megle ali nizke oblačnosti. Popoldne bodo predvsem v hribovitem svetu severne Slovenije možne posamezne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem okoli 18, najvišje dnevne od 23 do 28, na Primorskem do 30 °C.

 V četrtek bo na Primorskem sončno, tudi drugod dopoldne še dokaj sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Zapihal bo severovzhodni veter.

V petek se bo postopno zjasnilo. Na Primorskem bo pihala burja. Hladneje bo.