Skoči do osrednje vsebine

Čar lesa tokrat posvetili državnemu prazniku

V palači Armerija Univerze na Primorskem je potekala otvoritev razstave Čar lesa, tradicionalne promocije lesenih izdelkov, ki obiskovalce navdušujejo z atraktivnimi idejami. Les je eno največjih naravnih bogastev Slovenije, zato je ozaveščanje o njegovem trajnostnem vidiku ter promocija predelave lesnih izdelkov v smeri predstavitve različnih možnosti njegove uporabe in oblikovanja, zelo spodbudna.

Razstava je dober primer uspešnega povezovanja znanosti, države in gospodarstva, saj pri njeni organizaciji sodelujejo tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi Društvo za zaščito lesa in Center odličnosti Innorenew Coe

Vsestranskost lesa navdušuje tudi obiskovalce obale

Aktivnosti Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo gredo predvsem v smeri zagotavljanja promocijskih aktivnosti za ozaveščanje o prednostih lesa, podpore podjetij s sofinanciranjem projektov iz različnih virov in načrtovanih ukrepov, vključno s spodbujanjem investicij, povezovanjem z raziskovalnimi inštitucijami ter prizadevanjem za spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju tako, da bo v vseh stavbah javnega značaja vsaj 30 % lesa.

Generalni direktor Direktorata za lesarstvo Danilo-Anton Ranc, je današnjo otvoritev razstave posvetil prazniku vrnitve Primorske k matični domovini in izpostavil, da »ima Primorska dva naravna vira, morje in les, ki ju lokalni raziskovalni in izobraževalni instituciji, omenjeni zgoraj, v svojih projektih dobro uporabljata«. Opozoril je tudi na strateški pomen, ki ga ima les za Slovenijo: »Les je naš naravno obnovljiv vir, naše naravno bogastvo, ki ga imamo veliko ter nudi zadostno in kakovostno surovinsko zaledje za domačo industrijo. Letno priraste 9 milijonov m3 lesa, posekamo pa približno 6 milijonov m3. Imamo torej veliko kvalitetnega lesa in naš cilj je, da bi ga predelali v izdelke s čim višjo dodano vrednostjo. To prinaša tudi nova delovna mesta ter višji in boljši življenjski standard.«

Cilj ministrstva je do leta 2030 povečati domačo predelavo hlodovine na 3 milijone m3 in prodajno realizacijo lesne industrije na 2,5 milijarde evrov. Z uporabo lesa lahko naredimo veliko za čisto okolje, naše dobro počutje ter za uspešno in konkurenčno slovensko gospodarstvo.

Leseni eksponati so na ogled v avli palače Armerija Univerze na Primorskem do 30. septembra 2020.

Vabljeni tudi k ogledu drugih lokalnih razstav:

  • Arboretum Volčji Potok, Radomlje: od 9. do 30. septembra 2020
  • Strojna, prometna in lesarska šola, Nova Gorica: od 1. do 15. oktobra 2020
  • Gospodarsko razstavišče, sejem Ambient, Ljubljana: od 11. do 15. novembra 2020
  • Slovenj Gradec: novembra 2020