Skoči do osrednje vsebine

Osrednji klicni center za obveščanje in ozaveščanje javnosti v času epidemije med finalisti natečaja Premik naprej 2020

V času trajanja epidemije covida-19 je vlada vzpostavila enotni klicni center z informacijami o novem koronavirusu. Prebivalci Slovenije so tako na enem mestu dobili vse pomembne informacije tako vladnih organov kot zdravstvenih ustanov.

Klicni center je začel delovati 9. marca. Vzpostavil ga je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana  in Ministrstvom za javno upravo.

Centralizacija informacij je prispevala k preprostemu dostopu do informacij za vse vrste javnosti ter k poenotenemu obveščanju in ozaveščanju prebivalstva. Hkrati je odziv klicateljev na sprejete ukrepe vlade dal bogate povratne informacije odločevalcem pri sprejemanju novih ukrepov ali prilagajanju že sprejetih.

V klicnem centru so v treh mesecih delovanja od 9. marca 2020 do 12. junija 2020 odgovorili na vprašanja več kot 50.000 klicateljev. V povprečju so zagotovili informacije šestim odstotkom slovenskih gospodinjstev ali vsakemu 16. gospodinjstvu v Sloveniji.

Na podlagi dobre prakse klicnega centra za informacije o koronavirusu je bil pripravljen model osrednjega klicnega centra za primer epidemije. Ta je del prenovljenega državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije.

Urad vlade za komuniciranje je model osrednjega klicnega centra za primer epidemije prijavil na natečaj Premik naprej 2020, ki ga pripravlja Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani. Namen natečaja je predstaviti in promovirati inovativne rešitve za učinkovitejšo in uspešno javno upravo.

Osrednji klicni center za obveščanje in ozaveščanje javnosti v času epidemije se je uvrstil med finaliste natečaja Premik naprej 2020. »Uvrstitev v finale je priznanje za vse, ki smo v popolnoma novih kriznih razmerah s požrtvovalnostjo in inovativnimi oblikami sodelovanja vzpostavili servis, ki je bil opora več kot 50.000 prebivalcem,« je poudarila mag. Tamara Mavko z Urada vlade za komuniciranje.

Zmagovalca natečaja Premik naprej 2020 bodo razglasili 25. septembra 2020 na XXVII. Dnevih slovenske uprave, ki bodo potekali na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani.