Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na športnem srečanju Slovencev iz zamejstva in matice "Dobrodošli pri nas"

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila tradicionalne prireditve Dobrodošli pri nas, športnega srečanja delegacij iz zamejstva in matice, ki jo letos organizira Združenje Slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) v Sovodnjah ob Soči (pri Gorici).
Ministrica s tekmovalci na turnirju.
1 / 4

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila tradicionalne športne prireditve Dobrodošli pri nas, prireditve, namenjene športnemu povezovanju in druženju slovenskih športnih društev, ki delujejo v zamejstvu vseh štirih sosednjih državah, pa tudi matice. Ministrica si je ob tem ogledala finalno nogometno tekmo in finale v ženski odbojki. Ženski odbojkarski turnir je bil sicer novost letošnjega srečanja. Na slovesni razglasitvi rezultatov je zbrane ministrica tudi pozdravila in nagovorila. Med drugim je dejala: »Kot ministrica, pa tudi kot vaša sonarodnjakinja naj vam zagotovim, da smo resnično ponosni na vas, na vaše delo, ki ga kot skupnost tako zavzeto opravljate z željo ohranjati slovensko srce, pa tudi zdrav duh in zdravo telo. Naj vam zagotovim, da ste nam tudi zgled zvestobe in vztrajnosti, ki ne omahne pod težo preizkušenj. Za vse to smo vam hvaležni

Ob robu dogodka se je ministrica sestala s predstavniki izvršnega odbora ZSŠDI. Predsednik združenja Ivan Peterlin je ministrico pozdravil in poudaril, kako pomembno je, da smo povezani. Ministrici se je zahvalil za njeno angažiranost in energijo, ki jo namenja za dela v dobro vseh Slovencev v zamejstvu, pa tudi po svetu. Ob tej priložnosti je ministrico povabil na slovesnost ob 50. obletnici delovanja združenja, ki jo bodo praznovali meseca decembra. V pogovoru so navzoči predstavili tudi nekatere izzive, s katerimi se soočajo pri svojem delu, opozorili so na težave, ki jih imajo zaradi nepriznavanja licenc trenerjev, ki prihajajo iz Slovenije, v Italiji, obenem pa poudarili skrb, ki jo namenjajo mladih in ohranjanju ter rabi slovenskega jezika v njihovih športnih društvih. Glede na to, da v italijanskih šolah športna vzgoja nima takšnega mesta, kot je to v zamejstvu ali v Sloveniji (večina italijanskih šol nima niti telovadnice), je bila pobuda združenja in njihovih društev, da te vsebine na zanimiv način predstavijo tudi tam, med ravnatelji zelo dobro sprejeta.

Ministrica je v pogovoru s predstavniki ZSŠDI izpostavila pomembnost športa kot enega izmed načinov, ki ne utrjuje le telo in uči sodelovanja, povezovanja ter zdrave tekmovalnosti in poštene igre, temveč tudi kot  prostor utrjevanja slovenske zavesti in pripadnosti slovenskemu narodnemu telesu. Šport je odlična pot za ohranjanje slovenske identitete. Dejala je tudi, da jo vedno znova navduši njihovo gostoljubje in srčnost ter se je strinjala, da je prav, da skupaj delamo za naš narod. Ministrica je tudi sprejela vabilo na praznovanje.

Obiskala je tudi športni muzej Športnega društva Sovodnje, ki so ga člani uredili v prostorih nekdanje slačilnice. V štirih mesecih so opravili 800 ur prostovoljnega dela, da je lahko muzej zaživel. Muzej deluje že pet let, ob ogledu njegovih prostorov pa lahko podoživimo številne uspehe in spomine, ki so jih spletli v 65 letih delovanja športnega društva. Pred muzejem so ministrico pozdravili tudi predstavniki številnih društev, ki delujejo na tem območju in župan občine Sovodnje Luka Pisk.

Vsi zbrani so se sprehodili tudi do spomenika ZSŠDI, ki stoji v Sovodnjah, in spominja vse mimoidoče, kako pomembno vlogo pri prenašanju povezanosti s slovenskimi koreninami igra prav šport.

Letošnja prireditev Dobrodošli pri nas je že peta po vrsti, vsako leto se izvede v drugem kraju (do sedaj so se srečanja zvrstila v Bazovici (Italija), Monoštru (Madžarska), Pliberku (Avstrija) in Gorskem Kotarju (Hrvaška)) in združuje slovenske športne navdušence iz zamejskih Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške ter Slovenije. Letos se zaradi epidemioloških razmer dogodka nista mogli udeležiti delegaciji Slovencev iz Hrvaške in Slovencev na Madžarskem. Prireditve pa se je udeležila delegacija občine Mežica iz Slovenije z županom Dušanom Kreblom na čelu.