Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri držav članic za enostavno in pravično obdavčitev

Minister mag. Andrej Šircelj je 11. in 12. septembra na neformalnem zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Berlinu s finančnimi ministri držav članic Evropske unije razpravljali o učinkoviti in pravični obdavčitvi in izzivih, ki jih na finančnem področju prinaša digitalizacija 21. stoletja.

Napisna tabla nemškega predsedstva. V ozadju zastave EU

Neformalno zasedanje finančnih ministrov v Brlinu | Avtor: Svet EU

»Globalni dogovor glede mednarodnih davčnih pravil je najboljša rešitev, zato upam, da bo čimprej predstavljen predlog, ki bo sprejemljiv na svetovni ravni. Pri tem je treba poskrbeti za to, da bodo nova pravila enostavna in da ne bodo dodatno obremenila davkoplačevalcev,« je povedal minister Šircelj, podobna mnenja pa so izrazili tudi ostali finančni ministri. 

Finančni ministri so se strinjali tudi, da je treba slediti smernicam, ki jih digitalizacija narekuje na finančnem področju, da javni sektor ne bo zaostajal za zasebnim. V sklopu razprave o okrevanju gospodarstva je veliko razpravljavcev menilo, da je zaradi financiranja programa za okrevanje smiselno razmišljati o novih lastnih virih Evropske unije.