Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc ob odprtju 41. festivala Kogojevi dnevi

V Kanalu ob Soči je bila državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc v petek, 4. septembra, slavnostna govornica na otvoritvi mednarodnega festivala sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2020.
Državna sekretarka stoji med svojim govorom

Državna sekretarka na odprtju 41. festivala Kogojevi dnevi

Državna sekretarka je ob odprtju festivala uvodoma dejala: ''V peto desetletje festivala Kogojevi dnevi  dobesedno vstopamo v slogu Kogojeve opere Črne maske – namreč z maskami na obrazu. A ne s takimi, ki bi zmogle zakriti naša prvinska čustva ob koronavirusni pandemiji, kot so tesnoba, strah, negotovost, nenehna spraševanja o tem, kaj bo prinesla prihodnost. Ta vprašanja živo režejo v rutino našega vsakdana, kakor smo ga bili vajeni živeti, preden se je zaradi virusa Covid-19 za nekaj tednov ustavil skoraj ves svet.

Slovenija je sicer bila ena prvih držav, ki je svet umetnosti po omenjenem zaprtju začela ponovno oživljati. 1. maja so se znova odprla vrata slovenskih muzejev, knjižnic in galerij. Bilo je to po tehtnem premisleku in ob ustreznih ukrepih. Zgodilo pa se je tudi na pobudo državljanov, kdaj bo kultura znova dejavna, zakaj za stenami samote so najbolj globoko občutili svojo željo, celo več, prvinsko potrebo po tem, da jih nagovorijo literarna beseda, likovna gesta, gledališka umetnost, zvoki glasbe.''

Vabimo vas, da v celoti preberete nagovor državne sekretarke na slavnostni otvoritvi