Skoči do osrednje vsebine

V Evropski teden mobilnosti vstopa 78 slovenskih občin

19. Evropski teden mobilnosti (ETM), ki je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa kot enega glavnih onesnaževalcev v Sloveniji, je kljub številnim omejitvam zaradi epidemiološke situacije privabil kar 78 občin po državi. Med 16. in 22. septembrom bodo občine svoje občane spodbujale k aktivni mobilnosti s sloganom Izberi čistejši način prevoza!
Kolesa parkirana pred stavbo

Vse več ljudi se v službo pripelje s kolesom | Avtor: MzI

Cestni motorni promet je tudi v Sloveniji eden največjih onesnaževalcev okolja. Tradicionalni septembrski ETM je tokrat s sloganom Izberi čistejši način prevoza! namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza. V času epidemije se je tako v Sloveniji kot v Evropi zmanjšalo onesnaževanje zraka iz motoriziranega prometa. Vrednosti dušikovega oksida (NO2), ki večinoma izvira iz cestnega motornega prometa, so se v Ljubljani in Mariboru konec marca več kot prepolovile. Ti podatki kažejo, da nam lahko skupaj uspe pri spodbujanju čistejše mobilnosti.

 »Tudi to leto, polno izzivov, je pokazalo, da lahko skupaj zmanjšamo izpuste motoriziranega prometa s hojo, kolesarjenjem in uporabo javnega prevoza,« ob teh podatkih pravi Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo.

Letošnji 19. ETM poteka med 16. in 22. septembrom v spremenjenih razmerah, ki jih narekuje trenutna epidemiološka situacija. Navkljub omejitvam se je ETM pridružilo kar 78 občin, ki bodo občane k hoji ali kolesarjenju spodbujale na domiselne načine. Večina občin bo organizirala Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali pa Pešbus. Danes le 25 odstotkov slovenskih šolarjev prihaja v šolo peš ali s kolesom, večina se jih pripelje z avtomobilom, medtem ko jih je še pred 15 leti kar 75 odstotkov v šolo pešačilo ali kolesarilo. Zato v okviru projekta Izobraževanje za trajnostno mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah z Belim zajčkom in Kokoško Rozi spodbujamo otroke in njihove starše, da pustijo avto doma.

 »ETM je praznik, ko naj bo na naših ulicah in cestah manj avtomobilov in ko izberemo čistejši način potovanja. Veseli smo, da bodo številne občine te dni predstavile, kako so izboljšale pogoje za hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prevoza, ter organizirale okrogle mize, delavnice in predavanja o trajnostni mobilnosti,« je letošnje aktivnosti povzela nacionalna koordinatorka ETM na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Polona Demšar Mitrovič.