Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z vodji misij držav članic NATO o načrtih za izpolnjevanje zavez do zavezništva in pomenu transatlantskih vezi

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v prostorih vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani gostil delovno kosilo z veleposlaniki držav članic zveze NATO, ki so akreditirani v Republiki Sloveniji (RS). To je prvo kosilo, ki ga gosti kak zunanji minister RS za vodje misij držav članic NATA vse od članstva RS v zavezništvu leta 2004.

Minister dr. Logar je vodjem diplomatskih predstavništev držav članic NATO v RS, uvodoma izpostavil pomen skupnih vrednot in transatlantskih vezi, ki je ena od prioritet nove vlade in zunanjega ministrstva. Predstavil je načrte za izpolnjevanje zavez Slovenije do zveze NATO in naše poglede na proces refleksije o krepitvi politične dimenzije, ki pravkar poteka znotraj zavezništva. Oboje je bistvenega pomena za našo kolektivno varnost in način življenja. Minister dr. Logar je predstavil predlog Zakona o investicijah v Slovensko vojsko za obdobje 2021-2026, ki neposredno podpira izvedbo srednjeročnega načrta in zagotavlja 780 milijonov evrov za investicije v zmogljivosti Slovenske vojske. Parlamentarni odbor je 3. septembra tudi že potrdil predlog zakona in ga posredoval v nadaljnjo obravnavo.

V nadaljevanju je minister dr. Logar izpostavil prispevek Slovenije v NATO operacijah in misijah, ki so naš najbolj viden kazalnik delitve zavezniškega bremena.

Glede procesa refleksije je minister dr. Logar povedal, da Slovenija zagovarja pomen naslavljanja in krepitve notranje kohezije in solidarnosti zavezništva ter nujnost močnejšega političnega odziva na naraščajočo kompleksnost in negotovost zunanjega okolja. V jedru procesa refleksije mora biti po ministrovih besedah močna transatlantska vez.

Minister dr. Logar je poudaril jasno zavezanost Slovenije ciljem in vrednotam, na katerih temelji transatlantsko zavezništvo. Posebej je izpostavil zavedanje vlade o Sloveniji kot odgovorni in kredibilni zaveznici.