Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič se je udeležil občnega zbora Slovenskega raziskovalnega inštituta

V Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici potekal občni zbor SLORI-ja - Slovenskega raziskovalnega inštituta, edini samostojne raziskovalne ustanove Slovencev v Italiji.
Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič in občni zbor Slovenskega raziskovalnega inštituta v Kulturnem centru Lojze Bratuža v Gorici.

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič in občni zbor Slovenskega raziskovalnega inštituta | Avtor: USZS

Udeležence je kot gost pozdravil tudi državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič. Poudaril je, da sodobna, v 21. stoletje usmerjena manjšina, potrebuje svojo strukture in aktiven angažma v vseh družbenih nivojih. Mednje zagotovo spada tudi raziskovalna dejavnost, zato delovanje SLORI-ja šteje za zelo pomembno.

V Sloveniji je pravkar v postopku sprejema nov zakon o raziskovalni in inovativni dejavnosti. Vodstvo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu se je po vseh močeh angažiralo, da bi se v zakonu kot stalnica uveljavil tudi koncept "skupnega slovenskega znanstvenega prostora", ki bi po vzoru že uveljavljenega skupnega slovenskega kulturnega prostora poleg Slovenije zajemal tudi zamejstvo. Urad si prizadeva, da bi zakon določal sistemsko financiranje slovenskih inštitutov v zamejstvu ter da bi v znanstvene svete, ki delujejo v Republiki Sloveniji, bila vključena tudi predstavnik zamejskih znanstvenih inštitutov ter raziskovalec slovenskega rodu, ki deluje na uveljavljeni tuji univerzi.

SLORI vsako leto podeli tudi nagrade za najboljša zaključna univerzitetna dela. Letošnja nagrajenca sta Nastja Slavec za magistrsko nalogo in Janoš Ježovnik za doktorsko disertacijo.