Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. septembra 2020 in vremenska napoved za naslednje dni.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.10 je na poti od koče Planika proti Krmi, občina Kranjska gora, planinka padla in si zlomila nogo. Reševalci postaje GRS Mojstrana s posadko in helikopterjem SV so planinki nudili prvo pomoč, jo dvignili v helikopter in prepeljali v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.08 so na Rojski cesti v Domžalah, gasilci CZR Domžale posredovali, kjer je z rolko na pločniku padla oseba. Poškodovanko so oskrbeli in jo predali reševalcem NMP ZD Domžale.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.19 je na območju Mrzlega vrha pri Idrijski planini v občini Kobarid na drevesu pristal jadralni padalec in se poškodoval. Posredovali so reševalci GRZS Tolmin, ki so s terenskimvozilom prišli v bližino nesreče, nato odšli peš z opremo na kraj. Poškodovancu so nudili prvo pomoč, opravili imobilizacijo in ga z nosili prenesli do kraja, kjer so ga vkrcali v lebdeči helikopter SV, ki ga je v spremstvu dežurne ekipe HNMP-GRZS prepeljal v UKC Ljubljana.

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.27 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na Brniku, prepeljal obolelo osebe iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.28 je v Količevem, občina Domžale, delavko v podjetju Helios Domžale obšla nenadna slabost. Osebo so oskrbeli gasilci CZR Domžale in jo predali reševalcem NMP Domžale.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.17 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik iz Bovca prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.48 je v Tepanju, občina Slovenske Konjice, voznik osebnega vozila trčil v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo, nevtralizirali razlite motorne tekočine, pomagali policistom, reševalcem in dežurnim cestnega podjetja. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico.

Ob 14.10 se je na regionalni cesti Šentjur–Celje v kraju Vrbno, občina Šentjur, pripetila prometna nesreča z naletom treh osebnih vozil. Reševalci NMP Šentjur so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine in odstrani poškodovana vozila s cestišča. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.10 je na Levstikovim trgu v Ljubljani voznica iz neznanega razloga zapeljala na pločnik ter se zaletela v peško in drog semaforja. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 17.07 so na Tržaški cesti v Ljubljani verižno trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi ene lažje poškodovane osebe, ki so jo reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.50 so na odcepu regionalne ceste Vipava–Podnanos, občina Vipava, pri odcepu za Podrago, gasilci GRC Ajdovščina posredovali, kjer sta trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci so iz osebnega vozila so s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Dve poškodovani osebi sta bili z reševalnima voziloma prepeljani v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 14.23 je v Prvačini, občina Nova Gorica, voznica avtomobila zavila s cestišča ter podrla telekomunikacijski drog. V nesreči je bila lažje poškodovana ter prepeljana v bolnico SB Šempeter pri Gorici s strani reševalcev NMP Nova Gorica. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so ji nudili prvo pomoč, nevtralizirali razlite tekočine, usmerjali promet, odklopili akumulator v vozilu ter odmaknili podrt drog iz cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.30 je na Seidlovi cesti v Novem mestu, osebno vozilo zapeljalo s ceste čez škarpo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom dvignili poškodovano vozilo na cesto, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 22.10 sta na cesti Pivka–Ribnica, pri naselju Hrastje, občina Pivka, čelno trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Pivka in Postojna, ki so zavarovali kraj dogodka odklopili akumulatorja na vozilih, s tehničnim posegom rešili dve poškodovani osebi iz vozil ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna in Ilirska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovancev v reševalno vozilo. Poškodovani osebi sta bili prepeljani v SB Izola in UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.15 so na Ljubljanski cesti v Radovljici, gasilci PGD Radovljica in Mošnje z vodo ponovno zalili pogorišče.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.32 je v Igriški ulici v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, gorelo osebno vozilo. Goreče vozilo so pogasili gasilci PGD Homec in CZR Domžale.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 16.22 je v Slovenski vasi, občina Brežice, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrih so pogasili gasilci PGD Obrežje.

Izpostava Koper

Ob 11.34 so ob cesti med Dobravo, občina Izola in Strunjanom, občina Piran, gasilci JZ GB Koper in PGD Izola, pogasili požar trave in grmičevja na površini okoli 120 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.15 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani ponovno zagorelo na zapuščeni deponiji. Na površini 40 x 40 metrov so v večji meri gorele gume in pa ostali kosovni material. Požar je gasilo nekaj več kot 100 gasilcev GB Ljubljana in PGD Vič, Trnovo, Ljubljana-mesto, Bizovik, Brdo, Kozarje, Barje, Podutik, Ježica in Rudnik. Usmerja jih Enota za podporo vodenju Mestne občine Ljubljana. Zaradi dimne mase, ki se je začela spuščati, je bila aktivirana tudi enota ELME – ekološki laboratorij z mobilno enoto, ki je izvajal monitoring ozračja. Veter je dim zanesel čez celotno območje Ljubljane, zato je Regijski center za obveščanje Ljubljana izdal opozorilo za medije, naj prebivalci zaprejo okna in ostanejo v prostorih. Obveščanje občanov pa so izvajali tudi gasilci preko ozvočenja iz gasilskega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 22.54 je v Valvasorjevi ulici v Mariboru pod nadstreškom pri večstanovanjski hiši zagorelo električno motorno kolo.

Gasilci GB Maribor in PGD Studenci so pogasili požar, ki je električno motorno kolo uničil in prezračili prostore večstanovanjske hiše. V UKC Maribor sta bili prepeljani dve osebi, ki sta se v požaru nadihali dima.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 14.17 so v Ulici frankolovskih žrtev v Celju, gasilci PGE Celje, pogasili zabojnik za komunalne odpadke.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.20 je bilo v potoku Dreganja v občini Rogatec, opaženo večje število poginulih rib. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so na mestu pritokov namestila pivnike zaradi možnosti onesnaženja. Obveščene so bile pristojne službe, ki pa so po analizi vode ugotovile, da je prišlo do pogina zaradi nizkega vodostaja in pomanjkanja kisika v potoku. Gasilci so pivnike odstranili.

Izpostava Postojna

Ob 14:01 je na ulici I. Tankovske brigade v Sežani iz parkiranega vozila iztekalo gorivo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli madež ter predali zadevo PP Sežana.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.51 sta Pod Škabrijelom v Kromberku, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeni topovski granati kalibra 75 mm, mase vsaka 7 kg, topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave, topovski vžigalnik kalibra 75 mm, italijanske izdelave in ojačevalnik-booster, mase 0,25 kg, avstrijske izdelave. Vse nevarne najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.24 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostale ujete osebe. Gasilci GARS Jesenice so iz pokvarjenega dvigala rešili 3 osebe in dvigalo izklopili.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.36 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili reševalcem NMP vstop do onemogle osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 16.57 je na Litmerku, občina Ormož, na cesto padlo drevo. Gasilci PGD Hardek so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.32 so na Gubčevi cesti v Slovenj Gradcu, gasilci PGD Slovenj Gradec, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop policiji, patronažni službi in reševalcem ter pomagali pri oskrbi obolele osebe.

Vremenska napoved za naslednje dni

V petek in v soboto bo na Primorskem jasno s šibko burjo. Drugod bo občasno več oblačnosti, ponekod bo pihal vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, v krajih z burjo na Primorskem okoli 18, najvišje dnevne od 22 do 27, na Primorskem do 30 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in zelo toplo. Na Primorskem bo pihala šibka burja.