Skoči do osrednje vsebine

Afriška prašičja kuga potrjena pri divjem prašiču v Nemčiji

Nemčija je potrdila prvi primer afriške prašičje kuge (APK).

Včeraj je Nemčija potrdila prvi primer afriške prašičje kuge (APK) pri divjem prašiču. Močno razkrojen trup odrasle samice divjega prašiča so našli 7. septembra v jarku, približno 200 m od podeželske ceste v občini Schenkendöbern v okrožju Spree-Neiße v zvezni deželi Brandenburg. Kraj najdbe je oddaljen približno šest kilometrov od poljsko-nemške meje.

Na podlagi rezultatov preiskav na treh vzorcih tkiva oziroma kosti je državni laboratorij Berlin-Brandenburg 9. septembra postavil sum na APK. Nacionalni referenčni laboratorij Friedrich Loeffler Institute (FLI) je 10. septembra potrdil prvi primer APK pri divjih prašičih v Nemčiji. Epidemiološka preiskava s podporo strokovnjakov FLI še poteka.

Nemčija je sprejela številne ukrepe v skladu z Direktivo 2002/60/ES, vključno z vzpostavitvijo okuženega območja, kjer se izvajajo ukrepi iz 15. člena navedene direktive, da bi se preprečilo širjenje APK.

Komisija bo danes sprejela Odločbo o nekaterih začasnih zaščitnih ukrepih v zvezi z afriško prašičjo kugo v Nemčiji, s katero bo določeno okuženo območje, kjer se izvajajo zgoraj navedeni ukrepi.

Od prvih pojavov APK na zahodu Poljske je Nemčija vzdolž meje povečala nadzor ter pričela z gradnjo ograje, ki bi preprečevala prehode (okuženih) divjih prašičev iz Poljske v Nemčijo. Prav tako so na tem območju intenzivirali odstrel divjih prašičev.

Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic svinjine in obstaja bojazen, da bi pojav APK lahko ogrozil tako nemški kot evropski trg svinjine.

Več informacij o afriški prašičji kugi