Skoči do osrednje vsebine

Razkrita skrivnost Gruberjeve palače

Kdo je avtor slavne poslikave v kupoli Gruberjeve palače v Ljubljani? To vprašanje, ki že dalj časa buri duhove slovenske strokovne javnosti, je končno dobilo svoj odgovor na spletnem strokovnem posvetu z naslovom Skrivnost Gruberjeve palače.
Upodobljen je delno restavriran angel s sekstanstom.

Restavratorski poseg na kupoli Gruberjeve palače. Detajl restavrirane upodobitve alegorije obrti, trgovine in tehnike. | Avtor: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Skrivnost Gruberjeve palače

»/…/ resnica pride enkrat na dan in upam, da jo bomo znali posredovati svetu.« dr. Barbara Murovec

Gruberjeva palača, v kateri domuje Arhiv Republike Slovenije, je v zadnjih mesecih burila duhove slovenske strokovne javnosti. Zastavljalo se je namreč vprašanje, kdo je avtor upodobitve alegorije obrti, trgovine in tehnike v kupoli tega bisera meščanskega baroka sredi Ljubljane.

V Gruberjevi palači, ki jo je dal po svojih načrtih postaviti jezuit in arhitekt Gabriel Gruber v zadnji četrtini 18. stoletja za potrebe Šole za mehaniko in hidravliko, od leta 2018 namreč potekajo konservatorsko-restavratorska dela. In prav ta so pokazala, da slavna poslikava ni delo ljubljanskega slikarja Janeza Andreja Herrleina, ki so mu avtorstvo pripisovali doslej, ampak je delo Martina Johanna Schmidta iz Kremsa, poznanega tudi kot Kremser-Schmidta. 

Nepričakovano odkritje v Gruberjevi palači je bilo javnosti predstavljeno na strokovnem posvetu z naslovom Skrivnost Gruberjeve palače, ki je zaradi preprečevanja širjenja okužbe s SARS-Cov-2 potekal virtualno.

Konservatorsko-restavratorska dela v Gruberjevi palači še niso zaključena, saj bodo trajala vsaj še dve leti. Kakšne skrivnosti še skriva več kot dve stoletji star baročni biser?

Video prispevki

  • Skrivnost Gruberjeve palače razkrita

    Resnica o poslikavi kupole v Gruberjevi palači je po dveh stoletjih vendarle prišla na dan. Spremljajte strokovnjake Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pri dokazovanju avtorja slavne poslikave. 

  • Delo drugega umetnika?

    Med konservatorsko-restavratorskimi deli na kupoli Gruberjeve palače so strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije odkrili podpis slikarja Kremser-Schmidta z letnico 1775. Je slavna poslikava delo drugega umetnika?