Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na odprtju mednarodne konference o korporativni varnosti: »Investicije v SV bodo okrepile varnost državljanov in pripadnikov SV«

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes nagovoril zbrane na otvoritveni slovesnosti 11. mednarodne konference »Dnevi korporativne varnosti«. Omenjena mednarodna konferenca predstavlja osrednjo znanstveno in strokovno konferenco v regiji na področju korporativne varnosti.

Minister mag. Matej Tonin je v svojem nagovoru izpostavil dva pomembna izziva sodobne družbe, ki ju naslavlja konferenca, in sicer kibernetsko varnost ter zaščito kritične infrastrukture. Poudaril je, da živimo v svetu, v katerem se spopadi vse bolj selijo na splet, kjer je kibernetsko delovanje izredno pomembno. Pogosto so bolj kot vojaške enote napadeni posamezni elementi kritične infrastrukture. »Da se prilagodimo novim okoliščinam, je potrebno razvijati nove zmogljivosti in orodja,« je poudaril minister Tonin. Pravilen in edini učinkovit način odzivanja na aktualne grožnje je tako po njegovih besedah v prepletu konvencionalnega in nekoliko bolj sofisticiranega pristopa. »Slovenija zato nujno potrebuje investicijo, ki jo bo lahko zagotovil zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko (SV), ki je bil prejšnji teden v drugi obravnavi z dvotretjinsko večino sprejet na Odboru za obrambo v Državnem zboru. S temi sredstvi bomo okrepili varnost državljanov in pripadnikov Slovenske vojske, ki delujejo tudi na različnih koncih sveta, kjer je njihovo poslanstvo zagotavljanje miru,« je poudaril minister in dodal, da brez varnosti ni ne zdravstva, ne sociale in tudi ne delujočega gospodarstva. »Obseg investicij je zracionaliziran na sredstva, ki jih Slovenija in Slovenska vojska nujno potrebujeta,« je povedal minister.

V nadaljevanju je minister za obrambo poudaril, da v zadnjem obdobju – tudi s pomočjo zaveznikov – močno krepimo kibernetsko obrambo. Razvijamo tudi »cyber range« – izjemno sofisticiran sistem, ki omogoča, da organizacije svoje informacijske sisteme preslikajo v to orodje in na njem varno preizkušajo vzdržljivost in odpornost svojega informacijskega in poslovnega sistema. Minister mag. Matej Tonin je še dejal, da je pomembno, da v okviru dolgoročne perspektive kot država razvijamo tudi ofenzivne kibernetske zmogljivosti. 

Zbrane so nagovorili tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, namestnik generalnega direktorja Policije Jože Senica, direktor podjetja ELES d. o. o. mag. Aleksander Mervar in predsednik organizacijskega odbora 11. mednarodne konference »Dnevi korporativne varnosti 2020« dr. Denis Čaleta.

Na slovesnosti so podelili tudi prestižne nagrade na področju varnosti »Slovenian Grand Security Award«.

Uvodni nagovor ministra Mateja Tonina | Avtor: Jerica Pavšič, MORS

1 / 2