Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. septembra 2020 in vremenska napoved za naslednje dni.

Nesreče dne 8. septembra 2020

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.41 si je na zahodnem pobočju Razorja na višini okoli 2100 metrov planinka poškodovala gleženj. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec in helikopter SV z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki so poškodovanko oskrbeli in prepeljali v Bovec, kjer so jo prevzeli reševalci ZD Bovec.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Novo mesto

Ob 13.57 se je na kolesarskem poligonu v Regrči vasi v Novem mestu poškodoval kolesar. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovanega oskrbeli na kraju in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 10.07 je poletel helikopter SV v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali mesto pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 06.19 se je na regionalni cesti Rimske Toplice–Hrastnik v kraju Belovo, občina Laško, pripetila prometna nesreča, v kateri je bil udeležen motorist. Gasilci PGD Laško in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanega motorista so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Ob 13.02 sta na Mariborski cesti v Celju trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo nato prepeljali v SB Celje.

Ob 16.04 sta na Dečkovi cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah in nudili pomoč reševalcem NMP Celje. V nesreči sta se poškodovali dve osebi, ena je bila prepeljana v SB Celje.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.45 sta v Srebrničah v občini Novo mesto trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter pregledali avtobus zaradi morebitnih dodatnih poškodb. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovano voznico osebnega vozila odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.46 so na Titovi cesti v Postojni trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna, ki so štiri poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali v ZD Postojna.

Ob 20.00 se je pri naselju Topolc, občina Ilirska Bistrica, voznik prevrnil z osebnim vozilom. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine, z dvigalom postavili avto na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi poškodovane osebe.

Požar v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.34 se je na Hraški cesti v Lescah v trgovini Hofer začelo kaditi iz prezračevalnih odprtin. Gasilci PGD Lesce, Radovljica in Hlebce so ugotovili, da je prišlo do pregretja motorja za odvajanje toplote pri peči za kruh. Prostore so pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.51 je v ulici Zvezda v Ljubljani gorela manjša baraka velikosti približno 3x3 metre. Že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana na kraj so požar pogasili gasilci PGD Šentvid.

Požar v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.08 je v bližini naselja Dol, občina Kočevje, gorela bala sena. Požar so pogasili gasilci PGD Predgrad.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.05 je pri naselju Imenje, občina Šentjernej, na polju gorelo odpadno vejevje. Gasilci PGD Dolenja Stara vas in Šentjernej so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.00 je v naselju Bodislavci, občina Ljutomer, prišlo do izteka kurilnega olja iz rezervoarja. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so prečrpali in počistili že izteklo kurilno olje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 7.05 je v naselju Šentjanž, občina Sevnica, občan pri sanaciji strehe našel neeksplodirano ubojno sredstvo. V popoldanskem času so posredovali pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Ljubljanske regije, ki so proti pehotni razpršilni tromblon, ostanek iz druge svetovne vojne odstranili in uničili na varnem kraju.

Izpostava Maribor

Ob 9.27 so v naselju Kaniža v občini Šentilj pri zemeljski delih naleteli na topovski granati iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta nevarni najdbi odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.06 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala na območju naselja Lokve v občini Nova Gorica, kjer sta odstranila ojačevalnik topovske granate avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja varno uskladiščila.

Ob 19.27 je občan na Panovcu, občina Nova Gorica, našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik, kalibra 80 mm, mase 0,65 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.36 je na Celjski cesti v Slovenj Gradcu počila vodovodna cev, zaradi česar so bili občani brez pitne vode. Delavci KP Slovenj Gradec so napako odpravili okoli 15. ure.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.30 je na Ulici Gorenjskega odreda v Kranju v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 so v naselju Podrečje, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Ob 11.01 so v Kidričevi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.43 so na Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu.

Napoved za naslednje dni

V sredo bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod v notranjosti po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

V četrtek bo precej jasno z nekaj jutranje megle bo nižinah. Čez dan se bo v hribovitem svetu povečala kopasta oblačnost, na severu lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha. Zapihal bo šibak vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 23 do 27, na Primorskem do 30 °C.

V petek bo na Primorskem jasno s šibko burjo, v notranjosti bo občasno zmerno oblačno. V soboto bo povsod sončno.