Skoči do osrednje vsebine

V Slovenski vojski že sedmi mednarodni tečaj kontrolorjev združenih ognjev

V ponedeljek, 7. septembra, se je v Centru za usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske (SV) v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki začel 7. mednarodni tečaj za kontrolorje združenih ognjev. Tokratnega tečaja se udeležuje trinajst pripadnikov vojsk osmih partnerskih in zavezniških držav. Tečaj izvajajo inštruktorji Centra za usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev iz sestave 154. čete kontrolorjev združenih ognjev ter 152. letalske eskadrilje ob pomoči inštruktorjev iz enot SV in tujine.

V šestih tednih bodo tečajniki osvojili znanje za opravljanje nalog kontrolorja ter ga preverili znotraj praktičnega dela na terenu. Tam bodo kontrolirali letalnike SV in Zavezništva. Med tečajem se bodo udeleženci usposabljali tudi na taktičnem JTAC (Joint Terminal Attack Controller) simulatorju, kjer bodo reševali naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih. S simulatorjem, sicer donacijo Vlade Združenih držav Amerike, upravljajo inštruktorji SV.

Pozdravni nagovor poveljnika 15. polka vojaškega letalstva slušateljem mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev. | Avtor: Jani Krošl