Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. septembra 2020 in vremenska napoved za naslednje dni.

Nesreče dne 6. september 2020

Neurje

Pozno popoldan in zvečer je območja občin Cerklje na Gorenjskem, Črna na Koroškem, Domžale, Dravograd, Kamnik, Medvode, Mozirje, Prebold, Prevalje in Ravne ne Koroškem zajelo krajše neurje z močnim dežjem, predvsem so narasli manjši vodotoki, ki so ogrožali stanovanjske in druge objekte. Aktiviranih je bilo 15 gasilskih enote, ki so posredovale v 23 primerih. Gasilci so črpali vode iz objektov, s protipoplavnimi vrečami varovali objekte, preusmerjali vodne tokove in odstranjevali podrta drevesa. Sprožilo se je tudi nekaj manjših plazov, ki so ogrožali objekte in zaprli ceste. Posredovale so tudi dežurne službe cestnih in komunalnih podjetij.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.33 si je turistka pri sestopu iz planine na Taležu, občina Bled, poškodovala nogo. Reševalci GRS Radovljica so ji nudili prvo pomoč, klasično prenesli do primernega mesta, kjer je bila predana reševalcem NMP Bled in prepeljana v bolnico Jesenice.

Ob 16.27 sta se na poti iz Blejske koče na Lipanci v dolino, občina Gorje, izgubila pohodnika. Gorski reševalci postaje GRS Radovljica so ju našli in pospremili do vozila.

Ob 21.35 se je na povratku iz Triglava v dolini Vrata, občina Kranjska Gora, zaradi teme izgubil planinec. Gorski reševalci GRS Mojstrana so obnemoglega planinca našli in ga pospremili v dolino.

Izpostava Postojna

Ob 8.44 se je na planinski poti med Petrinjami in Socerbom, občina Hrpelje - Kozina, izgubila planinka. Posredovala sta reševalca GRS Ljubljana, ki sta planinko našla in jo pospremila do njenega vozila.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.35 se je na kolesarski tekmi v Ajdovščini poškodovala kolesarka. Posredovali so reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina, ki so poškodovano kolesarko oskrbeli, ji nudili prvo pomoč in jo predali v oskrbo reševalni službi.

Ob 12.44 je po startu na vzletišču za jadralne padalce Lijak, nad vasjo Šmihel, občina Nova Gorica, zaradi težav v zraku, na drevesu pristal jadralni padalec. Posredovali so reševalci HRI pri MONG, ki so padalo in nepoškodovanega padalca rešili z drevesa in ga prepeljali v dolino.

Ob 14.21 je na kolesarski tekmi v Ajdovščini tekmovalko obšla slabost. Reševalci GRZS Tolmin-skupina Ajdovščina so tekmovalko prenesli do reševalcev, ki so jo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 10.06 je na Dovškem, občina Krško, občan padel s strehe. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo oskrbeli in ga prepeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 13.24 je na progi za motokros v naselju Sestrže, občina Majšperk, padel voznik motorja in se poškodoval. Gasilci PGD Sestrže so kot prvi posredovalci zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanca ter nudili pomoč NMP Ptuj, ki so ga prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.38 je posadka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana poletela v Slovenj Gradec. Iz bolnišnice Slovenj Gradec je v UKC Ljubljana prepeljal otroka.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 16.19 je bil v Britofu, občina Kranj, pogrešan moški. Sprožena je bila iskalna akcija v kateri so sodelovali gasilci GARS Kranj, gasilci PGD Britof, Primskovo, Kokrica in Predoslje. Oseba je bila najdena in akcija prekinjena.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.14 je v Ljubiji, občina Mozirje, vozilo zapeljalo s cestišča v jarek in tam obstalo. Voznik ni bil poškodovan. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in v jarku nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Nudili so tudi pomoč policiji in avtovleki pri izvleki in nalaganju vozila.

Ob 13.33 sta na Cesti na grad v Celju, trčili osebno vozilo in motorist. Reševalci NMP Celje so dva poškodovana oskrbeli na kraju. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in odstranili vozilo s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.56 je v bližini kraja Modrej, občina Tolmin, padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci PGD Tolmin so nudili pomoč policiji ter reševalcem ZD Tolmin, ki so kolesarko odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.05 je na relaciji ceste Lašče–Smuka v občini Žužemberk padel motorist. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, pomagali policistom pri usmerjanju prometa in umaknili motor s cestišča. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. Za čiščenje posledic nesreče je poskrbel dežurni delavec cestnega podjetja.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 2.08 se je v vasi Padna, občina Piran, kadilo iz gostilne. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci JZ GB Koper in PGD Nova vas, ki so ugotovili, da se je vnelo ostrešje okoli dimnika. Požar so pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.41 je v Seniškem Bregu, občina Kanal ob Soči, v kuhinji stanovanjskega objekta zagorela kuhinjska posoda, ki so jo lastniki stanovanja z gasilnimi aparati sami pogasili. Gasilci PGD Avče in Kanal so pregledali in prezračili prostore objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.33 je na Goriškem vrhu v občini Dravograd zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dravograd so dimniški požar pogasili in pregledali prostore.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.54 je v kraju Gomilsko, občina Braslovče, gorel manjši kup plev. Gasilci PGD Braslovče so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 1.22 je v Izoli na kurišču gorela trava. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so kurišče na površini okoli enega kvadratnega metra pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.17 je na Trati v Kočevju na prostem gorel odpadni material. Posredovali so gasilci PGD Kočevje in požar pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.05 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili večji, goreč zabojnik za embalažo. Zabojnik je uničen.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.54 je bil pred OŠ Kobarid zaznan vonj po plinu. Aktivirani so bili gasilci PGD Kobarid in obveščen poveljnik CZ Kobarid. Gasilci PGD Kobarid so po navodilih serviserja vzdrževalca zaprli plin. Serviser bo napako odpravil tekom jutrišnjega dne.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 12.05 je bilo v kraju Cirkulane v istoimenski občini na cesti razlito motorno olje. Gasilci PGD Ptuj so cesto v dolžini okoli 200 metrov počistili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.52 sta v kraju Doblar v občini Kanal regijska pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije v reki Soči odstranila najdeno eno ročno bombo, teže 0,52 kg, italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.22 se je v Vranskem v istoimenski občini zaradi padca poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Vransko so ji nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Žalec so jo oskrbeli.

Izpostava Kranj

Ob 8.56 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, gasilci GARS Jesenice nudili pomoč pri prenosu preminule osebe iz SB Jesenice do vozila.

Ob 21.51 je v Tavčarjevi ulici v Kranju popustil ventil v kopalnici stanovanja. Voda je nekontrolirano odtekala. Gasilci GARS Kranj so zatesnili ventil in lastniku naročili, da za nadaljnjo sanacijo pokliče pristojno servisno službo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.03 so v Lepeni, občina Bovec, gasilci PGD Bovec, nudili pomoč občanu pri izvleki avtomobila, ker je zdrsnilo z vozišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.53 je na Mestnih njivah v Novem mestu v večstanovanjskem objektu iz enega od stanovanj tekla voda v spodnje stanovanje. Lastniki zgornjega stanovanja so bili odsotni, zato so gasilci GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrata, zaustavili iztekanje in posesali izteklo vodo.

Ob 9.28 so v okolici naselja Lutrško selo, občina Novo mesto, gasilci PGD Otočec pomagali lastniku ujeti pobeglo govedo.

Napoved za naslednje dni

V ponedeljek bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka burja. Drugod bo zjutraj in dopoldne še večinoma oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Popoldne se bo delno zjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, na Primorskem do 27 °C.

V torek bo pretežno jasno. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem okoli 17, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem do 28 °C.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.