Skoči do osrednje vsebine

Slovenski oblikovalci se predstavljajo na Danskem

Na festivalu notranjega oblikovanja, ki se je začel danes, 3. 9. 2020 in bo trajal do 5. 9. 2020, 3daysofdesign v Kopenhagnu na Danskem se z razstavo The Circle (Krog) predstavljajo tudi slovenski oblikovalci in podjetja.

3daysofdesign je eden izmed vidnejših festivalov s področja sodobnega oblikovanja na Danskem in v Nordijski regiji, ki privablja zlasti strokovno javnost s področja oblikovanja iz vseh nordijskih držav in sveta. Glavni temi letošnjega festivala, kjer se slovenski oblikovalci predstavljajo drugič, sta krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj.

Slovenska oblikovalska podjetja se predstavljajo z razstavo The Circle, torej krog, ki s svojo obliko simbolizira ponavljanje, kroženje, ponovno uporabo in recikliranje obstoječih materialov in izdelkov. Slovenska razstava je skladno z naslovno temo festivala osredotočena na družbeno odgovorno in trajnostno oblikovanje, trajnost uporabljenih materialov in reciklažo. Zasnovana je na lokalno pridobljenih materialih in bogati tradiciji ročne obrti v Sloveniji.

Razstavo The Circle, ki jo v okviru 3daysofdesign organizira slovensko veleposlaništvo v Kopenhagnu, so zasnovali v Centru za kreativnost Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (CzK MAO). Finančno in organizacijsko jo podpirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Direktorat za gospodarsko in javno diplomacijo slovenskega zunanjega ministrstva.

Slovenska podjetja, ki sodelujejo na razstavi so: Donar, Folds, Kauch, Lepu, Ooh Noo, Sence, Tiba in GUÏANA. Izbral jih je CzK MAO, na podlagi prijav na javni poziv, ki ga je objavil SPIRIT Slovenija. Ključno vodilo pri izboru so imeli kriteriji trajnih rešitev in krožnega gospodarstva.