Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je sestala z murskosoboškim škofom msgr. dr. Petrom Štumpfom

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, se je danes v Murski Soboti sestala s tamkajšnjim škofom, dr. Petrom Štumpfom, ki je v okviru Slovenske škofovske konference zadolžen za vprašanja duhovne oskrbe Slovencev zunaj Republike Slovenije.

Ministrica in škof.

Ministrica dr. Jaklitsch in škof dr. Šumpf | Avtor Murskosoboška škofija

Ob nedavnih obiskih ministrice v Videmski pokrajini in v Porabju so tamkajšnji rojaki posebej izpostavili problem pomanjkanja duhovnikov, ki bi lahko maševali v slovenščini. S tem se slovenščina umika iz cerkva, posledično pa pogosto tudi iz drugih sfer javnega življenja. Tudi rojaki, ki živijo v izseljenstvu po svetu pogosto naprošajo, da bi mednje prišlo več slovenskih duhovnikov, ki so bili tradicionalno stebri slovenskih skupnosti ter poživljali tudi kulturno in družabno življenje.

Ministrica in škof sta izmenjala poglede na tekočo problematiko, strinjala sta se v oceni, da je duhovna oskrba v slovenskem jeziku izredno pomemben dejavnik tudi pri ohranjanju slovenske narodne zavesti in identitete, zato je potrebno napeti vse sile in skupaj iskati najboljše rešitve za naše rojake. 

S tem namenom  bo ministrica dr. Jaklitsch obiskala tudi druge slovenske škofe; navsezadnje so prav vse slovenske škofije mejne, saj se dotikajo območij, kjer živijo zamejski Slovenci. Prav tako pa so se iz vseh škofij rojaki izseljevali v svet.