Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. septembra 2020.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.36 je imela tuja planinka na Blejski koči na planini Lipanca težave s srcem. Posredovali so reševalci GRS Radovljica in helikopter Slovenske vojske z združeno ekipo HNMP in GRS, ki so planinko prepeljali v UKC Ljubljana.

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 so reševalci HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala obolelo osebo iz ZD Kočevja v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.09 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik v Mursko Soboto. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelega otroka.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.07 se je med Bukovico in Dolenjo vasjo v občini Železniki zgodila prometna nesreča, v kateri sta dve osebi izgubili življenje. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj prometne nesreče, v kateri sta bila udeležena osebno vozilo in motorno kolo. Na vozilu so odklopili akumulator in pomagali reševalcem NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 je prišlo do prometne nesreče med osebnim vozilom in motorjem na Hradeckega cesti v Ljubljani. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana, ki so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista, posuli so izlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in odklopili akumulator na osebnem vozilu.

Ob 22.54 se je v Clevelandski ulici v Ljubljani osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.49 je v krožnem križišču na Ljutomerski cesti v Gornji Radgoni prišlo do prometne nesreče osebnega vozila, pri čemer se je poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona, ki so pomagali reševalcem NMP ZD Gornja Radgona, očistili cestišče, odklopili akumulator in pomagali pri odstranitvi vozila.

Ob 15.37 sta v Černelavcih, občina Murska Sobota, trčila kolesar in tovorno vozilo. Za poškodovanega kolesarja so poskrbeli reševalci PHE Murska Sobota.

Ob 15.36 je v Grajski ulici v Murski Soboti prišlo do prometne nesreče med osebnim vozilom in kolesarjem. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli v ZD Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.16 je na cesti Tri hiše–Volčja Draga v Ozeljanu, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo v obcestnem jarku. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP ZD Nova Gorica, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču, usmerjali promet in nudili razsvetljavo kraja dogodka. Poškodovani osebi so reševalci z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.42 je na cesti Metlika–Novo mesto, v naselju Jugorje, občina Metlika, voznik osebnega vozila zapeljal s ceste in se prevrnil. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Metlika so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju in ga odpeljali v SB Novo mesto. Cesto je počistil dežurni delavec cestnega podjetja.

Izpostava Ptuj

Ob 14.51 je v Novi vasi na Ptuju prišlo do prometne nesreče štirih vozil. Gasilci PGD Ptuj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorje na vozilih, nudili pomoč NMP ter počistili cestišče. Dve poškodovani osebi so reševalci NMP Ptuj prepeljal v SB Jožeta Potrča Ptuj.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 7.06 je na nezavarovanem železniškem prehodu na lokalni cesti Martinja vas–Dolenje Jesenice, občina Mokronog-Trebelno, vlak trčil v osebno vozilo. Vozilo je po trčenju odbilo proti strugi potoka Jeseniščica, kjer je obviselo naslonjeno na železniški most. Gasilci PGD Sevnica, Trebnje in Mokronog so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili poškodovano voznico, pomagali potnikom pri sestopu z vlaka, preventivno namestili pivnike na gladino potoka, izvlekli vozilo iz struge in odklopili akumulator. Reševalci NMP ZD Trebnje in Sevnica so na kraju oskrbeli poškodovano voznico in jo odpeljali na nadaljnje zdravljenje. Na kraju so bili prisotni policisti PP Trebnje in PP Sevnica ter preiskovalec železniških nesreč.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.07 je v Podlogu pri Šempetru, občina Žalec, zagorelo v sušilnici hmelja. Domači so pred prihodom gasilcev sami pogasili požar. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini, Žalec in Gotovlje so objekt pregledali s termovizijsko kamero ter pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 0.42 je v obratu podjetja Perutnina Ptuj v ulici Na postajo na Ptuju zagorelo v kurilnici termalnega olja. Gasilci PGD Ptuj in Turnišče so požar pogasili in prečrpali razlito olje pomešano z vodo v zato namenjene cisterne.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17 50 je zagorelo osebno vozilo na avtocesti Celje–-Ljubljana, okoli kilometer pred izvozom Šempeter v občini Žalec. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so požar pogasili, pregledali s termovizijsko kamero, odklopili akumulator na vozilu ter sprali cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.28 je v Lokavcu, občina Ajdovščina, v bližini hiše zagorela cipresa. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.53 je ob Ulici Iga Grudna v Ljubljani gorela vrtna lopa in železniški pragovi. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 12.19 so v obratu Perutnine Ptuj na Ptuju gasilci PGD Ptuj prečrpali okoli 1000 litrov termičnega olja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.01 je v Hudem Kotu, občina Ribnica na Pohorju, zaradi poškodbe na motorju iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Iztekle tekočine so odstranili gasilci PGD Radlje ob Dravi.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 17.15 so v naselju Lahomšek, občina Laško, v gozdu naleteli na ročno bombo iz obdobja I. svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta nevarno najdbo odstranila in pregledala teren.

Izpostava Kranj

Ob 8.53 je bil v podjetju Dinos v Naklem med odpadlim železom najden topovski izstrelek italijanske izdelave, kalibra 100 milimetrov, iz časa 2. svetovne vojne, mase 13.4 kg. Nevarno najdbo sta prevzela pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Gorenjske in Ljubljanske regije. Izstrelek sta ob varovanju policije uničila na ustreznemu mestu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.06 je krajan v gozdu nad vasjo Dolje v občini Tolmin naletel na topovski granati in štiri vžigalnike. Najdbo sta prevzela in odpeljala na varno pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.32 in 11.03 so posredovali gasilci PGE Krško na Cesti 4.julija v Krškem, kjer so pomagali reševalcem NMP Krško pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Celje

Ob 15.00 so gasilci PGD Vitanje v Breznu, občina Vitanje, s tehničnim posegom zaprli ventil na hidrantu ob cesti, iz katerega je iztekala voda.

Ob 19.40 je v naselju Gaji v Trnovljah pri Celju zaradi okvare na vodovodni cevi poplavilo prostore stanovanjske hiše. Gasilca PGE Celje sta preusmerila vodo od hiše in izčrpala vodo. Dežurni VO-KA Celje so zaprli vodo in bodo danes v petek, 4. 9. 2020 sanirali okvaro. Zaradi okvare je naselje brez vode.

Ob 21.06 se je v Spodnjem Doliču, občina Vitanje, podrlo drevo čez polovico cestišča. Gasilci PGD Vitanje so zavarovali kraj dogodka in odstranili drevo s ceste.

Izpostava Kranj

Ob 19.00 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili nepoškodovano osebo z dvigala, ga odklopili in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.59 so v Ulici Polonce Čude v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in nudili pomoč onemogli osebi.

Ob 21.00 so v Rutarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policije in mame odprli vrata osebnega vozila, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.41 je v ulici Meline v Spodnji Idriji, občina Idrija, zaradi tehnične napake puščala voda v stanovanju večstanovanjske stavbe in zamakala spodnje stanovanje. Gasilci PGD Spodnja Idrija so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.43 so na Andrijaničevi cesti v Novem mestu, gasilci GRC Novo mesto očistili blatno cestišče v dolžini okoli 500 metrov.

Izpostava Postojna

Ob 14.03 se je na avtocesti Ljubljana–Koper v bližini Golega vrha v občini Divača močno kadilo iz tovornega vozila. Gasilci PGD Postojna, Razdrto, ZGRS Sežana in Senožeče so zavarovali kraj dogodka in s termovizijsko kamero pregledali motor vozila. Na kamionu tuje registracije je prišlo do tehnične okvare.

Izpostava Ptuj

Ob 13.30 je na cesti v Cirkulanah voznica osebnega vozila zapeljala na brežino ob cesti. Gasilci PGD Cirkulane so zavarovali kraj dogodka in nasedlo vozilo potegnili nazaj na cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.34 so na regionalni cesti v Podklancu, občina Dravograd, gasilci PGD Črneče z vozišča sprali beton, ki je padel s tovornega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.57 so gasilci PGD Hrastnik in Turje na Trgu borcev NOB v Dolu pri Hrastniku pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe.