Skoči do osrednje vsebine

Med prejemniki uglednih ERC projektov za raziskovalce na začetku samostojne raziskovalne kariere slovenski raziskovalec dr. Matic Lozinšek

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) 2020 za raziskovalce na začetku samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2020).

Za izjemen uspeh lahko tokrat čestitamo dr. Maticu Lozinšku, ki bo vodil svoj skoraj 2,4 milijonov evrov vreden petletni ERC projekt HiPeR-F na Institutu »Jožef Stefan«.

Med 3248 prispelimi prijavami z vsega sveta je ERC po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbral za financiranje 436 projektov, še 10 pa so jih uvrstili na rezervni seznam. Dr. Matic Lozinšek je svoj projekt HiPeR-F prijavil na panel PE4 – fizikalna in analizna kemija, kjer so jih izmed prejetih 120 projektnih predlogov izbrali za financiranje le 16, kar pokaže za kako odmeven uspeh gre.

Dr. Matic Lozinšek | Avtor: mag. Marjan Verč

Dr. Matic Lozinšek je prepričal evalvacijski panel ERC za fizikalno in analizno kemijo s projektom HiPeR-F (»Challenging the Oxidation-State Limitations of the Periodic Table via High-Pressure Fluorine Chemistry«). To je tudi prvi ERC projekt v Sloveniji, ki so mu bila odobrena še dodatna sredstva za nakup pomembne raziskovalne opreme za ta obetaven projekt z visoko stopnjo tveganja.

Z novo pridobljenim projektom, se je Institut »Jožef Stefan« izenačil z Univerzo v Ljubljani kot gostiteljsko institucijo s petimi ERC raziskovalnimi projekti, sledi Kemijski inštitut kot gostiteljska institucija s štirimi raziskovalnimi ERC projekti. Projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnike, saj jim omogočajo kreativno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na člane raziskovalnih skupin, ki sodelujejo pri vrhunskih in ambicioznih raziskavah. Sodelovanje na tovrstnih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih slovenskih raziskovalcev in raziskovalk.

Krepitev znanstvene odličnosti je ena izmed prioritet Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo slovenske prijaviteljice in prijavitelje na razpisih ERC. Verjamemo, da dolgoročna podpora prispeva k večji uspešnosti prijav slovenskih raziskovalk in raziskovalcev, saj ugotavljamo, da se je v zadnjih letih uspešnost prijav vidno okrepila. Tudi ERC priznava Sloveniji, da se umešča med evropske države, ki so v zadnjih letih najbolj napredovale pri pridobivanju ERC projektov. V predhodnem Okvirnem programu (2007-2013) smo namreč pridobili le 2 projekta, v tekočem Okvirnem programu (2014-2020) – Obzorje 2020 pa že 12.

Seznam vseh ERC projektov v Sloveniji. 

Cilj projekta HiPeR-F je raziskati kemijske reakcije s fluorom pod izredno visokim tlakom, višjim od 100.000 barov. Element fluor, ki ga zaradi svoje izjemne reaktivnosti lahko imenujemo kar tiger periodnega sistema, bo pod ekstremnimi pogoji omogočil preizkušanje omejitev, ki trenutno veljajo v kemiji, kar bo vplivalo na naše razumevanje periodnega sistema elementov. Predvidena potrditev novih spojin elementov bi vplivala na poučevanje kemije kot ga poznamo danes.

Projekt vključuje tudi sredstva za nakup modernega in zelo zmogljivega rentgenskega difraktometra namenjenega študiju kristalne strukture snovi pod visokimi tlaki.