Skoči do osrednje vsebine

Dočakali izstrelitev slovenskih satelitov NEMO-HD in TRISAT

Danes ob 3.51 uri po srednjeevropskem času je bila v Francoski Gvajani lansirana raketa Evropske vesoljske agencije Vega VV16, ki je ponesla v orbito okrog Zemlje na višino okrog 500 km kar 53 satelitov 21-ih naročnikov iz 13-ih držav, med njimi tudi slovenska satelita NEMO-HD in TRISAT.

Satelit NEMO-HD z maso 65 kg je del inovativnega in stroškovno učinkovitega sistema daljinskega zaznavanja, ki ga je razvil Center odličnosti Vesolje-SI. Satelit bo raziskal nov koncept opazovanja Zemlje s kombiniranjem interaktivnega videoposnetka v realnem času in multispektralnega slikanja.

Satelit TRISAT z maso 5 kg je razvila Univerza v Mariboru, da bi  demonstrirala slovenske vesoljske  tehnologije v orbiti z upoštevanjem najnovejših trendov miniaturizacije. Temelji na platformi slovenskega podjetja SkyLabs d. o. o. Znanstveni cilj je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturiziranega multispektralnega optičnega senzorja. Satelita sta samo del razvitega sistema, ki mora biti za upravljanje, spremljanje in obdelavo satelitskih signalov v obliki zemeljske postaje vzpostavljen tudi na zemlji. 

Izstrelitev 53 satelitov hkrati predstavlja pomemben mejnik tudi za Evropsko vesoljsko agencijo ESA, saj je prvič v svoji zgodovini z eno misijo v orbito poslala tolikšno število satelitov.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pozdravljamo izjemen uspeh in dosežek, ki ga izstrelitev satelitov predstavlja na področju znanosti in raziskav. Prepričani smo, da delovanje in vzpostavitev satelitskih sistemov dokazuje, da lahko slovenske raziskovalke in raziskovalci, kljub omejenim virom in zmožnostim, dosegajo odlične rezultate in znanstveno-tehnološke preboje na najbolj zahtevnih področjih, med katere zagotovo sodi upravljanje satelitov v vesolju. 

Satelit NEMO-HD

Satelit NEMO-HD | Avtor: https://www.space.si/mikrosatelit/

Vse čestitke našim raziskovalcem in podjetnikom, ki so bili vključeni v navedene aktivnosti. Želimo jim, da bo tudi delovanje obeh satelitov v vesolju čim bolj zanesljivo.