Skoči do osrednje vsebine

V predlogu Zakona o dolgotrajni oskrbi sledimo načelu enakosti in solidarnosti

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes skupaj z vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorat za dolgotrajno oskrbo mag. Klavdijo Kobal Straus in vodjo pilotnega projekta MOST v občini Krško Carmen Rajer na zajtrku za novinarje predstavil vsebino predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo (ZDO).

Minister je poudaril, da zakon o dolgotrajni oskrbi v Sloveniji pričakujemo že 20 let. Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za dolgotrajno oskrbo mag. Klavdijo Kobal Straus pa je predstavila vsebino predloga ZDO: strateške dokumente, ki Sloveniji narekujejo urejanje področja dolgotrajne oskrbe; glavne razloge za urejanje področja dolgotrajne oskrbe; mednarodno usklajeno definicijo dolgotrajne oskrbe; poenotenje zakonodaje, ki se dotika dolgotrajne oskrbe; enotne vstopne točke; obseg pravic in nabor storitev dolgotrajne oskrbe; izvajalce dolgotrajne oskrbe in tipizacijo izvajalcev ter integralni nadzor nad področjem.

Prav tako je bil predstavljen predlog financiranje, ki bo deležen še mnogo razprav. Na ministrstvu za zdravje smo predlagali solidarno financiranje, ki predvideva uveljavitev finančno vzdržnega sistema dolgotrajne oskrbe z obveznim zavarovanjem za dolgotrajno oskrbo. Nazadnje pa se je odprla tudi široka možnost financiranja iz evropskih sredstev. Po končani javni razpravi, ki traja 45 dni, bo predlog poslan v koalicijsko in nato še v medresorsko usklajevanje.