Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev razstave Čar lesa v Cankarjevem domu

V Cankarjevem domu je potekala otvoritev že 12. razstave Čar lesa, tradicionalne promocije lesenih izdelkov, ki vsako leto očara obiskovalce. Dogodka, katerega namen je ozaveščanje o trajnostnem vidiku rabe lesa ter promocija predelave in rabe lesnih izdelkov, sta se udeležila tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je slavnostno otvoril razstavo, in generalni direktor Direktorata za lesarstvo Danilo-Anton Ranc.
Minister  Počivalšek si je ogledal lesene izdelke

Razstava Čar lesa

Na letošnji razstavi sodeluje več kot 30 razstavljalcev, ki s svojimi lesenimi izdelki predstavljajo različne možnosti uporabe in oblikovanja lesa, saj so med izdelki tako leseni stoli in igrala kot tudi obleke. Razstavljeni izdelki so enotno označeni z imenom izdelovalca, vrsto lesa, s količino CO2, ki jo izdelek prispeva k znižanju le-tega v ozračju, s QR kodo ter drugimi tehničnimi podatki.

Les postaja strateška surovina

Les je naše naravno bogastvo, ki nudi zadostno in kakovostno surovinsko zaledje za domačo industrijo. Z njegovo uporabo naredimo veliko za čisto okolje, dobro počutje ter za uspešno in konkurenčno slovensko gospodarstvo. 

Minister Zdravko Počivalšek je opozoril na velik pomen, ki ga ima les zaradi svojih značilnosti kot naravno obnovljiv material, ter izpostavil pomembnost lesne industrije z vidika dejavnosti, ki zagotavlja visoko energetsko samooskrbo pri prehodu Slovenije v podnebno nevtralno gospodarstvo. »Večja predelava hlodovine doma lahko prinese nova delovna mesta ter višji življenjski standard, pomembna pa je tudi z vidika spodbujanja trajnostne, lesene gradnje. Tega se zavedamo, zato smo in bomo tudi v prihodnje podpirali projekte iz lesne panoge«, je poudaril minister, ter se zahvalil razstavljalcem in organizatorjem, še posebej pa idejnemu očetu dr. Francu Pohlevnu, za pomemben prispevek k napredku in razvoju te, za Slovenijo tako pomembne panoge.

Podpora ministrstva lesni industriji

Z dosedanjo podporo lesni industriji in načrtovanimi ukrepi, vključno s spodbujanjem investicij z visoko dodano vrednostjo, želi ministrstvo do leta 2030 povečati domačo predelavo hlodovine na 3 milijone m3, število zaposlenih v lesni industriji na 20.000 in prodajno realizacijo na 2,5 milijarde evrov

Generalni direktor Direktorata za lesarstvo Danilo-Anton Ranc je predstavil aktivnosti direktorata, tako z vidika aktualnih in načrtovanih razpisov kot tudi promocijskih in izobraževalnih aktivnosti. Pojasnil je, da je ministrstvo objavilo že četrti razpis Spodbude za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu, v vrednosti 6,2 milijonov evrov, za obdobje 2020-2023 pa v okviru iniciative React EU načrtuje še dodatna sredstva za dvig kompetenc v lesnopredelovalni panogi ter spodbude za razvoj in uvajanje novih produktov. Spodbujanje trajnostne, lesene gradnje je poudaril tudi z vidika zmanjševanja CO2 v ozračju, saj bi s predelavo lesa v Sloveniji lahko zmanjšali emisije tudi do 12 milijonov ton letno.

Dr. Franc Pohleven, predsednik organizacijskega odbora Čar lesa, je izpostavil željo in upanje, da se bomo proti podnebnim spremembam začeli boriti tudi z gradnjo lesenih objektov in z izbiro lesenih izdelkov namesto plastičnih, kar bo spodbudilo tudi proizvodnjo, ki bo energijsko varčna.

Razstava je na ogled v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma do 8. septembra 2020. Vstop je prost.