Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s predsedniki vlad na dvostranskih pogovorih

Premier Janez Janša se danes udeležuje 15. Blejskega strateškega foruma, ki ga bo letos obiskalo in na njem z razpravo sodelovalo osem voditeljev držav v regiji, šest zunanjih ministrov, visoki zunanjepolitični predstavnik EU in številni drugi pomembni gosti.
Premier Janez Janša s poljskim predsednikom vlade Mateuszem Morawieckim.

Premier Janez Janša s poljskim predsednikom vlade Mateuszem Morawieckim. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 22

Premier je današnja bilateralna srečanja ob robu Blejskega strateškega foruma pričel s pogovorom s poljskim predsednikom vlade Mateuszem Morawieckim. Pogovori so potekali predvsem o sodelovanju med državama in priložnostih ter izzivih v času koronavirusne krize.

Predsednik vlade Janez Janša je poljskemu predsedniku vlade ob zaključku srečanja predal listino in spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID-19 in se ob tem poljskemu narodu zahvalil za vso pomoč v času koronavirusne krize. Slovenska vojska je namreč z vojaško zdravstveno enoto poljske vojske izmenjevala strokovna stališča ter izkušnje pri obvladovanju koronavirusne krize, državi pa sta dobro sodelovali tudi pri vračanju državljanov v domovino.

Predsednik vlade Janez Janša se je po razpravi voditeljev na Blejskem strateškem forumu sestal s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovičem. Sogovornika sta spregovorila predvsem o medsosedskem sodelovanju in ukrepih zoper epidemijo koronavirusa.

Predsednik vlade Janez Janša se je po srečanju s hrvaškim predsednikom vlade sestal tudi z bolgarskim premierjem Bojkom Borissovim, ki je bil prav tako eden izmed razpravljalcev na panelu voditeljev na Blejskem strateškem forumu. Glavne teme pogovora z bolgarskim predsednikom vlade so bile povezane s pandemsko situacijo na balkanskem polotoku, dotaknila pa sta se tudi nekaterih aktualnih evropskih tem.  

Po delovnem kosilu, ki ga je premier Janez Janša gostil za madžarskega, hrvaškega in češkega predsednika vlade, se je premier posebej srečal s češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem. Slovenski in češki premier sta v pogovorih spregovorila predvsem o soočanju obeh držav s koronavirusom, prav tako pa sta spregovorila o tej temi na širši, evropski ravni. V pogovorih sta izpostavila tesne politične in gospodarske odnose med državama.

Ob koncu srečanja je premier Janez Janša češkemu predsedniku vlade Andreju Babišu predal listino in spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID-19 in se ob tem zahvalil za vso nesebično pomoč, ki jo je Češka nudila Sloveniji v izjemno težkih časih. Prijatelji Čehi so nam v prvem valu epidemije s koronavirusom, ko je primanjkovalo medicinske in zaščitne opreme, poslali milijon kirurških mask in 200.000 mask FFP2.

V nadaljevanju dneva je predsednik vlade Janez Janša v pogovoru s posebnim predstavnikom EU za dialog Beograd – Priština in druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom spregovoril o politični situaciji na Zahodnem Balkanu s poudarkom na dialogu Beograd – Priština in položaju v BiH, z visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepom Borrellom pa o aktualnih zunanjepolitičnih temah mednarodne skupnosti.