Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na BSF: »September bo pomemben mesec za prihodnost Slovenske vojske in našo verodostojnost«

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil danes na Blejskem strateškem forumu (BSF) eden od razpravljavcev na panelu o evropski varnosti in asimetričnih grožnjah. Panel je BSF pripravil v sodelovanju z Evropskim centrom za varnostne študije George C. Marshall.

Minister mag. Matej Tonin je v razpravi poudaril, da bo mesec september izredno pomemben za Ministrstvo za obrambo, naš obrambni sistem in Slovensko vojsko, saj se bo v Državnem zboru razpravljalo o dveh ključnih zakonih, med njima zakon, ki bo Slovenski vojski zagotovil sredstva za njeno modernizacijo in razvoj od leta 2021 do 2026. Glede obdobja po pandemiji covid-19 je minister dejal, da je treba prilagoditi običajne zmogljivosti in razvijati nove kibernetske zmogljivosti. Poudaril je, da ima popolnoma drugačen pristop od pristopa v preteklih vladah, in sicer si namesto pisanja različnih strategij, belih knjig in drugih podobnih dokumentov aktivno  prizadeva uresničiti slovenske obrambne načrte, tako da bo Slovenija v resnici postala zanesljiva partnerka in zaveznica, predvsem pa gre za to, da Slovenska vojska za svoj razvoj pridobi sredstva, ki jih nujno potrebuje. »Z zmanjšanjem sredstev za obrambo v preteklih letih nismo bili zanesljiv partner Nata, kar bomo sedaj popravili tudi z zakonom o investicijah v Slovensko vojsko,« je poudaril in dodal, da po pandemiji covid-19 lahko računamo tudi na sredstva iz različnih evropskih institucij in s tem nove možnosti. »Kljub pomislekom opozicije »maslo ali topovi« to ni dilema. Prav zaradi covid-19 in evropskih sredstev za okrevanje bomo lahko zagotovili oboje – tako sredstva za zdravstvo in oskrbo starejših kot tudi za učinkovit obrambni sistem,« je dejal minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Na panelu o evropski varnosti in asimetričnih grožnjah so sodelovali tudi poveljnik ameriških kopenskih sil v Evropi generalpodpolkovnik Christopher Cavoli, namestnik pomočnika sekretarja Urada za evropske in evrazijske zadeve Matt Boyse v ameriškem zunanjem ministrstvu, generalni direktor za skupno obrambno in varnostno politiko ter krizni odziv v Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS - European External Action Service) Pawel Herczynski, profesor katedre za nacionalno varnost in področnih študij v Centru Marshall Matthew Rhodes, generalna sekretarka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Tuula Yrjölä in pomočnica generalnega sekretarja za politične zadeve in varnostno politiko Nata Bettina Cadenbach. Razpravo je vodil veleposlanik in posebni odposlanec zunanjega ministra Iztok Mirošič.

Ob robu Blejskega strateškega foruma se je minister za obrambo mag. Matej Tonin sestal s poveljnikom ameriških kopenskih sil v Evropi generalpodpolkovnikom Christopherjem Cavolijem in veleposlanico ZDA v Republiki Sloveniji Lyndo C. Blanchard. Pogovarjali so se o nadgradnji dobrega dvostranskega sodelovanja in sodelovanja v okviru Nata. Minister je sogovornikom predstavil aktivnosti v zvezi z sprejemanjem novega zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v obdobju od leta 2021 do 2026 ter ukrepe za izboljšanje kadrovskega popolnjevanja Slovenske vojske.

Videoposnetek (Youtube MORS): Brane Petrovič

Udeleženci panela BSF  o evropski varnosti in asimetričnih grožnjah med razpravo ministra za obrambo mag. Mateja Tonina.
1 / 3