Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik odprl panel o kibernetski varnosti v okviru 15. Blejskega strateškega foruma

Na 15. Blejskem strateškem forumu so pozornost posvetili tudi pereči problematiki kibernetske varnosti, in sicer v okviru panela »Is the Future of Cyberspace Only as a Domain of Conflict?«, ki ga je z uvodnim nagovorom odprl minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
minister za govornico, udeleženci panela za njim na odru

Blejski strateški forum – Panel o kibernetski varnosti, nastop ministra Boštjana Koritnika | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Pandemija virusa COVID-19 je dramatično prizadela vsakodnevno življenje in gospodarstva držav članic EU ter tako predstavlja izziv brez primere za ves svet. »A hkrati je pandemija pospešila digitalno preobrazbo sveta. Digitalizacija in posledično kibernetska varnost sta se v tem času izkazala za izjemno pomembna, saj so številni državljani, med njimi tudi številni javni uslužbenci, začeli uporabljati prožne oblike dela, kot je delo na daljavo. Čaka nas zahtevno delo, da bodo naše družbe in gospodarstva spet prišli v polno funkcionalnost. To pa lahko, med drugim, dosežemo tudi s spodbujanjem, digitalne preobrazbe,« je poudaril minister.

Posebno pozornost je po ministrovih besedah treba nameniti digitalizaciji javnih storitev in vzdrževanju trajnostnega evropskega digitalnega ekosistema, zlasti na področju kritične infrastrukture, ki vključuje tudi 5G.

Slovenija skupaj z EU ostaja zavezana svetovnemu, odprtemu, stabilnemu in varnemu kibernetskemu prostoru. Delo na evropski digitalni prihodnosti zahteva vlaganje v raziskave, izboljšanje veščin za povečanje konkurenčnosti in zagotavljanje sredstev za dosego teh ciljev. »Podpiram predlog evropske Komisije o ustanovitvi skupne enote za kibernetsko varnost, saj trdno verjamem, da mora EU še okrepiti svoj okvir za upravljanje in odzivanje na obsežne kibernetske napade,« je opomnil minister Koritnik in dodal, da se bo predvidoma konec meseca septembra sestal z evropskim komisarjem za notranji trg, ki pokriva tudi področje kibernetske varnosti, Thierryem Bretonom. Ali bo srečanje potekalo v Bruslju ali preko video konference pa bo odvisno od epidemiološke slike v obeh državah.