Skoči do osrednje vsebine

V avgustu opravljenih 33 nadzorov nad pošiljkami odpadkov preko meja

  • Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor
Predstavniki Inšpekcije za okolje in naravo, Finančne uprave in Policije so v avgustu izvajali naključne akcije nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov. Ugotovljeni sta bili dve kršitvi, in sicer ena nezakonita pošiljka odpadkov ter eno prevozno sredstvo, ki ni bilo označeno s predpisano tablo »A«.
Od zgoraj slikan keson poln delčkov mletih plastičnih odpadkov.

keson z mletimi odpadki | Avtor: Inšpektorat RS za okolje in prostor

1 / 3

Nadzori so se izvajali v okviru IMPEL projekta SWEAP (Shipments of Waste Enforcement Actions Project) na mejnem prehodu Obrežje, na avtocestni kontrolni točki Kompolje, avtocestnem počivališču Povir ter v pristanišču Luka Koper.

Med nadzori so bile najpogosteje pregledane pošiljke odpadnega papirja, odpadne plastike in iz odpadkov pridobljenega goriva, poleg teh vrst odpadkov pa so nadzorni organi kontrolirali tudi pošiljke mulja iz čistilnih naprav, odpadnih oblačil, odpadnih gum, odpadne (ne)kovine, izrabljenih akumulatorjev in odpadnega lesa. V večini kontroliranih pošiljk je šlo za tranzit odpadkov preko Slovenije, najpogosteje iz Italije, končne destinacije pošiljk odpadkov pa so bile Madžarska, Avstrija in Hrvaška.

Na mejnem prehodu Obrežje je bila odkrita nezakonita pošiljka odpadkov, poslana iz Slovenije na Hrvaško, ker je šlo za neustrezno klasifikacijo odpadka (pošiljka deklarirana kot odpadki iz neobdelane plute in lesa, koda odpadka B3050, pri fizičnem pregledu pa je bilo ugotovljeno, da se v pošiljki zmletih ivernih plošč, torej za pošiljko obdelanega lesa) in posledično nepravilno uporabo postopka za čezmejno pošiljanje odpadkov. Pošiljka je bila vrnjena na mesto nakladanja, kjer se bo nadaljeval inšpekcijski postopek.

Poleg čezmejnih pošiljk odpadkov so predstavniki Policije in Finančne uprave izvajali nadzor tudi po ostalih področjih iz pristojnosti obeh služb. V primeru, ko prevozno sredstvo ni bilo označeno s predpisano tablo »A«, so predstavniki Finančne uprave kršitelju izdali plačilni nalog.

Akcije nadzora se bodo izvajale tudi v prihodnje tako na avtocestnih kontrolnih točkah, mejnih prehodih in pristanišču.