Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar drugi dan na neuradnem zasedanju zunanjih ministrov EU o razmerah v vzhodnem Sredozemlju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Logar se je na povabilo visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borella in nemškega zunanjega ministra Heika Maasa v Berlinu udeležil dvodnevnega neuradnega zasedanja zunanjih ministrov EU. Drugi dan zasedanja so ministri za zunanje zadeve posvetili razpravi o razmerah v vzhodnem Sredozemlju in aktivnostih Turčije.
Vsi trije ministri med hojo na zasedanje

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, nemški zunanji minister Heiko Maas in portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva

1 / 3

Ministri za zunanje zadeve EU so se v razpravi o razmerah v vzhodnem Sredozemlju in aktivnostih Turčije zavzeli za odločnost pri zagovarjanju interesov EU in izpostavili solidarnost s Ciprom in Grčijo. Ministri so pozvali Turčijo, da preneha z enostranskimi aktivnostmi, kar bo omogočilo vzpostavitev dialoga in sodelovanje na področjih skupnega interesa za EU in Turčijo.

Ministri so opozorili tudi na to, da bo EU razmislila o dodatnih ukrepih, če Turčija ne bo prenehala s svojimi aktivnostmi. Odnosi s Turčijo bodo tudi tema izrednega Evropskega sveta, ki bo v septembru 2020.

V razpravi o razmerah v Belorusiji pa so ministri danes potrdili namen priprave seznama oseb, odgovornih za volilne prevare in nasilje po predsedniških volitvah, ki bi jih uvrstili na obstoječi seznam omejevalnih ukrepov proti Belorusiji.