Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Jaklitsch obiskala Slovensko matico

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes z veseljem odzivala povabilu in obiskala Slovensko matico, kjer sta jo sprejela predsednik dr. Aleš Gabrič in glavna urednica mag. Miljana Cunta.
Ministrica, predsednik in urednica pred umteniškim fotografijam.

Urednica mag. Miljana Cunta, ministrica dr. Helena Jaklitsch in predsednik dr. Aleš Gabrič (z leve proti desni). | Avtor: USZS

Pogovor je potekal o dejavnostih, ki jih Slovenska matica izvaja v sodelovanju z našimi rojaki. Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da so tako aktivni, še posebej pa jo veseli, da s tako pozornostjo in občutkom skrbijo za povezovanje matične domovine, ne le z zamejskimi Slovenci, ampak tudi s Slovenci po svetu.  

Srečanje pa je predsednik izkoristil tudi za povabilo ministrice Jaklitsch na Posvet o Simonu Rutarju in Beneški Sloveniji,  ki bo v začetku septembra.

Slovenska matica je bila ustanovljena leta 1864 in je znanstvena in kulturna institucija, ki prireja znanstvene sestanke o najrazličnejših problemih slovenske kulture in družbe ter njene prihodnosti, hkrati pa je tudi založba, ki skrbi za izdajanje kvalitetnih izvirnih del ter prevodov humanistike, družboslovja, naravoslovja, medicine in tehnike.