Skoči do osrednje vsebine

V javni razpravi Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog

Ministrstvo za zdravje je uredbo posredovalo v javno razpravo, ki bo trajala do 24. 9. 2020 oziroma 1 mesec.

S predlogom Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog se v slovensko zakonodajo prenaša 7 snovi, ki jih je Komisija Organizacije združenih narodov za droge na letošnjem rednem zasedanju v marcu razvrstila na seznam mednarodno reguliranih psihoaktivnih snovi.

Poleg tega Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke predlaga razvrstitev snovi fenazepam v III. skupino prepovedanih drog. Fenazepam je benzodiazepin, ki ni učinkovina v nobenem zdravilu z dovoljenjem za promet po Zakonu o zdravilih (Uradni list RS, št. 17/14 in 66/19).

Seznam prepovedanih drog se dopolnjuje tudi s sintetičnim opioidom, izotonitazenom, ki je podoben morfiju in fentanilu. Soroden je snovema etonitazen in klonitazen, ki sta v Enotni konvenciji Združenih narodov iz leta 1961 uvrščeni med narkotike.

S predlogom Uredbe se vsebinsko prenaša tudi definicija novih psihoaktivnih snovi, kot je bila opredeljena z Direktivo (EU) 2017/2103 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. novembra 2017 o spremembi Okvirnega sklepa Sveta 2004/757/PNZ zaradi vključitve novih psihoaktivnih snovi v opredelitev pojma „prepovedana droga“ in razveljavitvi Sklepa Sveta 2005/387/PNZ.

Predlog Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog je objavjen na portalu E-demokracija.