Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje letalskih posadk in kontrolorjev združenih ognjev

Od ponedeljka, 24. avgusta, do petka, 28. avgusta, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki ga bodo v okviru svojega usposabljanja podpirale posadke letal Slovenske vojske in ameriških letalskih sil.

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bodo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev podpirali in izvajali svoje usposabljanje pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in 31. lovskega polka z letali F-16.

Usposabljanje bo potekalo v ponedeljek in sredo v določenih časovnih intervalih med 9. in 16. uro, v torek in četrtek med 10. in 22. uro ter v petek med 9. in 13. uro. Preleti zavezniških letal so načrtovani vse dni usposabljanja med 10. in 12. uro.

Posadke letal bodo v okviru svojega usposabljanja urile pilote in tehnično osebje pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta ter izmika z območja delovanja in poenotenju postopkov izvajanja letalskih operacij. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno ter varno izvajanje letalskih operacij.

Kontrolor združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in ladijske, minometne ali artilerijske ognjene podpore ter njeni pravilni uporabi in ob delovanju nadzoruje izvedbo. V sodelovanju z letalskimi enotami usklajuje in zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita sil.

Načrtovano letenje bo potekalo vsak dan, z intenzivnostjo do največ dveh letalnikov. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in drugi predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti, kolikor bo to mogoče, izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.