Inšpektorat za delo v poostren nadzor uporabe zaščite dihal pri delavcih v gostinstvu
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je namreč objavil več higienskih priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa za posamezne gospodarske dejavnosti in posamezne delovne procese kot usmeritve delodajalcem pri opredeljevanju njihovih ukrepov in pripravi navodil delavcem za varno in zdravo delo. Priporočila za gostinsko dejavnost določajo, da naj delavci v gostinski dejavnosti, ki prihajajo v stik z gosti, v zaprtih in odprtih prostorih nosijo zaščitno masko, ki je usklajena s pooblaščenim specialistom medicine dela.
Inšpektorji v nadzorih preverjajo, ali je delodajalec uvedel ukrepe glede uporabe zaščite dihal za preprečevanje širjenja koronavirusa, ali je konkretno opredelil zaščitno opremo za zaščito dihal, ali sta pri sprejemanju ukrepov zagotavljanja opreme za zaščito dihal sodelovala strokovni delavec oziroma izvajalec medicine dela, katero zaščitno opremo za zaščito dihal delodajalec zagotavlja delavcem in tudi, ali delavci pravilno uporabljajo dodeljeno opremo za zaščito dihal?
Inšpektorjem s področja varnosti in zdravja pri delu se bodo po potrebi priključili tudi inšpektorji s področja nadzora delovnih razmerij.