Skoči do osrednje vsebine

Minister Tomaž Gantar na srečanju s predstavniki ZDUS: Ta teden bo v javno obravnavo posredovan Zakon o dolgotrajni oskrbi

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je danes sestal s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Napovedal je, da bo ministrstvo v tem tednu v javno obravnavo posredovalo Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki odpravlja mnoge krivice, ki se danes dogajajo starejšim.

»Če smo na eni strani država, ki ima nadpovprečno število postelj v domovih, imamo na drugi strani podpovprečno število tistih, ki lahko kljub svojim težavam, boleznim živijo doma. Zakon poskuša reševati obe področji – omogočiti starejšemu človeku, da bo čim dlje lahko živel v svojem okolju in na drugi strani, da bo standard in dosegljivost institucionalnega varstva starejših boljša in večja,« je dejal minister.

Ob zaključku sestanka je minister komentiral tudi epidemiološko situacijo in vnose okužb s Hrvaške. Povedal je, da je smiselno uvesti karanteno za slovenske turiste na Hrvaškem, a je ljudem treba dati tudi čas, da se vrnejo domov, med drugim tudi zato, ker bi bilo množično izdajanje karantenskih odločb nemogoče izvesti.

Minister državljanom v tem trenutku odsvetuje dopustovanje na Hrvaškem, saj je izpostavljanje nevarnosti okužbe neodgovorno – s tem ogrožamo sebe in svoje sodelavce ter svojce.