Skoči do osrednje vsebine

Pogovor med zunanjim ministrom Logarjem in državnim sekretarjem Pompeom ob začetku bilateralnega obiska v Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je po prihodu državnega sekretarja Združenih držav Amerike Mika Pompea na ljubljansko letališče z ameriškim gostom zadržal na dvostranskem pogovoru.

Minister Logar je sekretarju Pompeu uvodoma izrazil zadovoljstvo ob njegovem obisku v Sloveniji. Od zadnjega obiska visokega predstavnika ZDA je minilo več kot dvanajst let, državni sekretar Pompeo pa je šele drugi vodja ameriške diplomacije, ki je v Sloveniji na bilateralnem obisku.

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in ZDA strateškega pomena. Poudarila sta, da lahko državi kot partnerici in zaveznici odnose še okrepita in razširita na vseh področjih v skupnem interesu. Izrazila sta prepričanje, da bo obisk pomembno prispeval pri iskanju novih priložnosti za sodelovanje tako na političnem področju kot v kibernetski varnosti, gospodarstvu, znanosti in tehnologiji.

Spregovorila sta tudi o širših mednarodnih razmerah. Minister Logar je poudaril, da mora transatlantska skupnost ostati enotna in se povezovati bolj kot kadarkoli prej, saj se bo le tako lahko učinkovito soočala s številnimi izzivi. Skupaj morata državi še naprej dosledno zagovarjati vrednote in načela demokracije, vladavine prava in človekovih pravic.

Minister dr. Logar in sekretar Pompeo sta poudarila pomen zavezništva v Natu, ki ga Slovenija in ZDA pojmujeta kot najtrdnejši temelj evropsko-ameriških odnosov. Omenila sta tudi okrepljeno sodelovanje obeh držav v regionalnih povezavah, na primer v pobudi Tri morja.