Skoči do osrednje vsebine

Sporočilo za javnost

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je udeležila sestanka s prejšnjim ministrom za kulturo mag. Zoranom Pozničem, in sicer na sedežu Mreže Centrov Raziskovalnih Umetnosti in Kulture (MCRUK) v Trbovljah.

Na delovnem obisk MCRUK, ki aktivno deluje že eno leto, ji je mag. Poznič ob pomoči tamkajšnjih raziskovalcev in vodje ddt.lab Maše Jazbec razložil, kako kreativni laboratorij, ki deluje znotraj MCRUK, stremi, da se Trbovlje po več kot dvestoletni knapovski zgodovini po zaprtju rudnikov preoblikujejo v visokotehnološko skupnost ob sodelovanju gospodarstva in umetnosti. Razkazal ji je različne projekte, ki jih v okviru centra razvijajo mladi raziskovalci. Demonstrirali so poskuse sinergije med umetnostjo in visoko tehnologijo s pomočjo virtualizacije, digitalizacije, 3d tiskanja, elektronskega branja misli in robotike. 

MCRUK že sodeluje z gospodarskimi družbami, kot so Yaskawa, DeweSoft, Spirit, G.tec Austria, Chipolo, Katapult, GNS, AformX, Hiroshi Ishiguro Lab, Pipistrel in druge.

Državna sekretarka je ob tej priložnosti povedala, da moramo poskušati takšne inkubacijske centre, ki povezujejo gospodarstvo in kulturno dejavnost, ohraniti in jim omogočiti, da postanejo ekonomsko neodvisni, si pa ob tovrstnih projektih nikoli ne smemo nehati zastavljati tudi etičnih vprašanj o možnih tehnoloških manipulacijah s posameznikom, s čimer se je mag. Poznič strinjal in dodal, da je prav razvijanje empatije, kreativnosti in kritičnosti posameznika namen centra.

Državna sekretarka je obiskala še 4. DRITL, virtualni muzej rudarstva, projekt Delavskega doma Trbovlje, ki pripoveduje zgodbo o trboveljski rudarski preteklosti tudi s pomočjo tehnologij prihodnosti, kot so hologrami rudarjev in ogledi rudniških jam s pomočjo virtualnih očal.