Skoči do osrednje vsebine

Helikopterji Slovenske vojske julija prepeljali 85 poškodovanih ali obolelih oseb

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana Maribor vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so julija poletele na pomoč 77-krat, od tega 23-krat na pomoč v gore, 48-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 6-krat za prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 85 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele 94 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos poletele na pomoč že 359-krat, od tega so 70-krat posredovale pri reševanju v gorah, 257-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 29-krat za prevoz inkubatorja in 3-krat sodelovale pri gašenju požara. Pri tem so prepeljale 372 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle 75 000 litrov vode in skupaj naletele 441 ur.

Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih opravlja dežurna posadka tudi prevoze helikopterske nujne medicinske pomoči in inkubatorjev saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.

Slovenska vojska izvaja naloge reševanja s helikopterji Bell -412 in Cougar AS AL 532, ki so za ta namen opremljeni z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje.

Helikopter Slovenske vojske med reševanjem v gorah. | Avtor: 15. PVL

1 / 2