Skoči do osrednje vsebine

Poveljnik sil Slovenske vojske gostil novega poveljnika 31. lovskega polka Vojaškega letalstva ZDA v Evropi

V sredo, 29. julija, je poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc gostil brigadnega generala Jasona E. Baileyja (njegov predhodnik je bil brigadni general Daniel T. Lasica), ki je junija prevzel poveljevanje 31. lovskemu polku Vojaškega letalstva ZDA v Evropi.

Brigadni general Jason E. Bailey poveljuje enoti vojaškega letalstva, nastanjeni v italijanskem Avianu, ki je Sloveniji geografsko najbližja vojaška letalska enota ZDA v Evropi. Skupno vojaško usposabljanje med elementi 31. lovskega polka in enotami Slovenske vojske neposredno podpira tako izvajanje zahtevnejših vsebin vojaškega usposabljanja z uporabo določil prilagodljive uporabe zračnega prostora kot tudi nadgradnjo bojne pripravljenosti posameznih ciljev zmogljivosti Slovenske vojske.

Poveljnik sil Slovenske vojske je generala Baileyja na srečanju v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki seznanil z enotami in poveljstvi Slovenske vojske ter obrambno infrastrukturo. Pogovarjala sta se tudi o nadaljnjem sodelovanju na skupnih dvostranskih aktivnostih v prihajajočem obdobju.

Brigadnega generala z delegacijo je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani v četrtek, 30. julija, sprejel novi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske polkovnik Boštjan Močnik. V nadaljevanju je Center za združeno usposabljanje gostom predstavil omejitve in možnosti, ki jih nudi Osrednje vadišče Slovenske vojske na Počku.

Obisk se je nadaljeval v 15. polku vojaškega letalstva v Cerkljah ob Krki, kjer je brigadnega generala Jasona E. Baileyja sprejel poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube s sodelavci. Predstavili so mu organiziranost in delo polka, zmogljivosti letališča, letalo Pilatus PC-9M Hudournik ter sistem vzdrževanja letal in helikopterjev. Obisk na letališču v Cerkljah ob Krki je končal z ogledom Šole za kontrolorje združenih ognjev Slovenske vojske.

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc sprejel brigadnega generala Jasona E. Baileyja, poveljnika 31. lovskega polka Vojaškega letalstva ZDA v Evropi. | Avtor: Slovenska vojska

1 / 3