Skoči do osrednje vsebine

Zahtevek za objavo popravka v Mladini objavljenega intervjuja z g. Juretom Novakom

Ministrstvo za kulturo je danes, 29. 7. 2020, na Mladino naslovilo zahtevek za objavo popravka objavljenega intervjuja z g. Juretom Novakom, naslovljenega ''Način, na katerega se sedanja vlada loteva krize, v kateri se je znašla kultura, je katastrofalna kombinacija nekompetence in škodoželjnosti'', objavljenega dne 24. 7. 2020.

V skladu s 26. členom Zakona o medijih (ZMed) - Pravica do popravka objavljenega obvestila - prosimo za pripravo in objavo enakovrednega prispevka s prikazom nasprotujočih dejstev, saj je bil v Mladini dne 24. julija 2020 objavljen intervju z g. Juretom Novakom, v katerem je omenjeni med drugim dejal: ''Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc pravi: ''V teh težkih časih nas mora umetnost razvedriti.'' Če verjamete ali ne, vse besede, ki jih navajam, so bile izrečene v zadnjih treh oziroma štirih mesecih.'' Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc nikoli ni izrekla teh besed, saj ne le profesionalno, temveč tudi osebno verjame, da mora umetnost nenehno odpirati globlja vprašanja o človeku.

Prav tako je intervjuvani v istem intervjuju dejal, da si je državna sekretarka ''ravno te dni dovolila nekaj popolnoma nesprejemljivega: na profilu ministrstva za kulturo na Facebooku je objavila kritiko predstave, ki si jo je ogledala na odprtem odru. Očitno se za kaj takšnega čuti pristojno, ker je pred 20 leti delovala kot kritičarka. Zapisala je, da mora imeti umetnost moralno noto, ker sicer vodi v družbo, v kateri je vse dovoljeno. Tukaj torej dobesedno govorimo o pojmu degenerirane, izrojene umetnosti in o pojmu izrojene družbe.'' Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc ob ogledu predstave Psiho ni, kot so ji očitala tri gledališka društva, presegla svojih kompetenc in pristojnosti, saj vsa kritiška in kritična strokovna javnost ve, da nekajvrstična izjava ob ogledu gledališke predstave nikdar ni in ne more biti označena za gledališko kritiko ali oceno. Prav tako so tudi predhodni funkcionarji na ministrstvu za kulturo v svojih govorih, nagovorih in izjavah reflektirali aktualne umetniške dogodke, ki so se jih udeležili, pa tega doslej gledališki ustvarjalci niso javno problematizirali. V svojem zapisu nikoli in nikdar ni zapisala, da mora imeti umetnost moralno noto, še manj da bi kjer koli govorila o degenerirani, izrojeni umetnosti in družbi.  Njen zapis se dobesedno glasi:

''Veseli smo, da Metelkova ploščad preživlja čase Covida-19 tako odprta za kulturo. Slovenska variacija na Psiho mi je odstrla vpogled v imenitno gledališko interpretacijo Domna Valiča, obenem pa s svojo linearno dramaturgijo odprla vprašanje sporočilnosti, vrednotenja in tudi vrednosti dramskih besedil, ki gledalca zgolj še nagovarjajo, ne pa več opozarjajo na osebnostne in družbene zdrse. V kakšni meri ta odsotnost avtorske kritičnosti in zgolj popisovanja patološkega stanja posameznika pušča gledalca praznega, blokira njegovo lastno osebno in družbeno kritičnost in tako vzpostavlja nevarno območje vsega dovoljenega?''

Iz citata je jasno, da stavkov in ocen, ki ji jih pripisuje Jure Novak, v njenem zapisu ni. Sekretarka piše, kakšna družbena vprašanja se ji ob ogledu predstave zastavljajo, ne kaj in kakšna morata biti umetnost in družba. Njegovi citati in interpretacije so najmanj žaljivi in zlonomerni in izpričujejo njegovo lastno razumevanje umetnosti in družbe, nikakor pa strokovnih in osebnih stališč dr. Ignacije Fridl Jarc.

Ker državna sekretarka ni imela možnosti, da se v vašem mediju odzove na zahtevo po umiku ali, še več!, spremembi besedila, kar je od nje javno terjal ZDUS, pričakujemo objavo navedenih dejstev. Naj ob tem še poudarimo, da je ministrstvo za kulturo takoj po sproženih očitkih o koliziji interesov s svoje spletne strani in družbenih medijev umaknilo zapis Mi smo #odprti za kulturo, s tem pa najširši javnosti poslalo jasno sporočilo, da ne želimo spodbujati umetno ustvarjenih konfliktov, temveč krepiti dialog, saj edino ta vzpodbuja umetniško ustvarjalnost in interpretativno pluralnost, kakršne je bila kot pozitivno ovrednotena s strani drugih medijev deležna tudi izjava dr. Ignacije Fridl Jarc.