Skoči do osrednje vsebine

Sestanek s predstavnikoma Zveze kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je na ministrstvu skupaj z vodjo Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice mag. Matejo Bošnjak in sodelavko Marjeto Preželj sprejela predsednika Zveze kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji Christiana Lautischerja in Inga Paša (Inga Falka Pascha Wallersberga).
V okviru naše Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice se bo nadaljeval reden dialog s predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji

Srečanje na ministrstvu

1 / 2

Pogovarjali so se o možnostih financiranja kulturnih dejavnosti nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji. Ministrstvo za kulturo je 31. januarja letos objavilo Javni razpis za izbor kulturnih projektov programa, namenjen kulturnim projektom pripadnikov nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji. Ministrstvo je s postopkom razpisa nadaljevalo tudi v času negotovih razmer zaradi epidemije covida-19, trenutno pa je v fazi pred sprejetjem odločb o dodelitvi sredstev za posamezne prijavljene kulturne projekte, saj čaka na rebalans proračuna, pred njegovim sprejetjem pa ne sme izdajati odločb. Državna sekretarka je opozorila tudi na razpis iz evropskih kohezijskih sredstev, ki ga trenutno pripravljajo in na katerem bo lahko sodelovala tudi nemško govoreča etnična skupina v Republiki Sloveniji.

Dogovorili so se, da bo v okviru Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice še naprej tekel reden dialog s predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji. Ingo Paš, vnuk pesnice in prevajalke Lili Novy, katere nemški opus v Sloveniji še ni doživel knjižne objave, ter nekdanji minister v prvi slovenski vladi, pa je ob pretresljivi pripovedi o svoji družini med drugim dejal, da je treba v Sloveniji prepoznati, da je bila zgodovina s strani nacizma, fašizma in komunizma zločinska in da je prihodnost v tvorjenju dobrih obojestranskih odnosov, sodelovanju in dialogu.