Skoči do osrednje vsebine

Novica "POSEBNO POROČILO: Najnovejša Investicija Janeza Janše Je Prestrašila Vlado In Velike Banke." je spletna prevara

Novica, objavljena na ponarejeni spletni strani in kroži po družbenih omrežjih, je spletna prevara. Na omenjeni spletni strani so objavljene izjave, ki jih predsednik vlade Janez Janša ni izrekel ali zapisal in so mu lažno pripisane, prav tako pa so fotografije objavljene brez dovoljenja avtorjev fotografij.
Zaslonski posnetek potvorjene spletne strani

Prikazana je potvorjena spletna stran z lažno novico. Uporabnike interneta naprošamo, da so pozorni in ne nasedajo na omenjeno spletno prevaro. | Avtor: Ukom

Ker gre pri omenjeni spletni strani v celoti za lažne informacije, z uporabo lažnih izjav predsednika vlade in njegovih fotografij pa želijo uporabnike preusmeriti na spletne strani s ponudbami raznih storitev za trgovanje s kriptovalutami, želimo uporabnike posvariti, naj ne nasedajo takšnim spletnim prevaram.

V kabinetu predsednika vlade smo v zvezi z omenjeno spletno stranjo nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost SI-CERT podali zahtevo za umik objave. SI-CERT je ponudnika gostovanja, pri katerem je ta stran, že pozval k odstranitvi oziroma blokadi dostopa do nje, pri čemer pa je odločitev o umiku v pristojnosti ponudnika gostovanja.

O omenjeni spletni prevari smo obvestili tudi odzivni center za incidente v informacijskih sistemih organov državne uprave SIGOV-CERT, policiji smo naznanili kaznivo dejanje zoper neznanega storilca zaradi zlorabe osebnih podatkov.

V kabinetu predsednika vlade uporabnike spleta ob tej priložnosti posebej naprošamo, naj ne nasedejo omenjeni spletni prevari.