Skoči do osrednje vsebine

Noben dom za starejše občane ne sme zanemarjati osnovnih ukrepov

Minister Tomaž Gantar se je danes udeležil novinarske konference po končani seji vlade, kjer je spregovoril o aktualnih razmerah, predvsem na območju Hrastnika, kjer beležimo večje žarišče okužb v Domu starejših Hrastnik

Epidemološko stanje v Sloveniji je minister ocenil kot stabilizirano in se giblje na številki 12 okuženih dnevno na 100.000 prebivalcev v okviru 14 dni. Še vedno na meji med rumeno in zeleno cono kot država. »Imamo pa nekaj zaskrbljujočih žarišč, kjer se okužbe pojavljajo«, je dejal minister.

»Hrastnik je eno do pomembnih žarišč, kjer je okužba prišla od zunaj. 11 okuženih smo zaradi možnost reorganizacije dela in vzpostavljanja con premestili v bolnišnice brez medicinske indikacije. Po vzpostavitvi con pa bodo prišli nazaj v dom. Kljub številnim sestankom in skupnemu delu v preteklih mesecih me preseneča, da se navodila in ukrepi, ki so bili sprejeti že pred časom, ne spoštujejo«. Minister upa, da se bo to spoštovalo, saj drugače ne bomo uspešno obvladovali nobene okužbe.

 »Ocenjujem, da se zadeve umirjajo, je pa to zadnje opozorilo, da se podobna situacija lahko zgodi kjerkoli, zato ne smemo zanemarjati osnovnih ukrepov, od nadzora osebja do ustreznega ravnanja ob znakih okužbe pri oskrbovancu«.

 V Hrastniku je trenutno na voljo 5 dodatnih medicinskih sester oz. bolničarjev, zadeve so stabilizirane. Testirani so bili vsi in bodo po potrebi ponovno. Strokovne ekipe pomagajo pri vzpostavitvi con in edukaciji osebja, ki ga je premalo. Povedal je, da so v Domu starejših Hrastnik sami onemogočili delo petih študentov, ki so jih zaradi nesporazuma zapustili.

 Glede kadrovskih zadev v domu je bil minister kritičen do pogojev dela. V domu namreč močno primanjkuje osebja za osnovno nego, zdravstveno osebje pa uporabljajo tudi za osnovna opravila, kot je npr. čiščenje posode. Skupnost socialnih zavodov bi morala pripraviti kadrovske normative. Prav tako je minister poudaril, da je želja Skupnosti socialnih zavodov, glede premestitve vseh okuženih v bolnišnice, ne zdrži. Osnova za sprejem v bolnišnico je bolezensko stanje, ki ga oceni in opredeli zdravnik. Ob premeščanju vseh okuženih v bolnišnice, položaj v zdravstvenem sistemu ni vzdržen.

Minister je tudi ponovno apeliral na vse okužene, da prekrivanje stikov ni na mestu in nam kot družbi škoduje.