Skoči do osrednje vsebine

DRSV podpisala pismo podpore projektu FramWat

Direkcija RS za vode je te dni podpisala pismo podpore projektu FramWat (Interreg Srednja Evropa), katerega namen je zasnova orodij ter priprava smernic za prepoznavanje in aktivacijo naravnih retenzijskih površin s ciljem kontroliranega razlivanja vode v času visokih voda.

V projektu sodeluje 15 partnerjev iz 7 držav srednje Evrope, kar zagotavlja obravnavo tipološko raznolikega nabora srednjeevropskih porečij. Direkcija kot pridruženi partner v projektu podpira aktivnosti na področju prepoznavanja in ščitenja naravnih razlivnih površin. Načrt zmanjševanja poplavne ogroženosti za obdobje 2017-2021 namreč predvideva ukrepa U1 (Določevanje in upoštevanje poplavnih območij) in U2 (Identifikacija, vzpostavitev in ohranitev razlivnih površin).

Projektu, ki se zaključuje v tem letu, sta podporo izrekla tudi Mednarodna komisija za zaščito reke Donave in Mednarodna komisija za Savski bazen, saj je ščitenje naravnih razlivnih površin v mednarodnem prostoru prepoznano kot pomemben preventivni ukrep zmanjševanja poplavne ogroženosti.