Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Močno podpiram nadaljevanje pogajanj in usklajevanj do uspešnega zaključka

Voditelji držav članic tudi danes nadaljujejo s pogajanji o svežnju za obnovo Evrope v zvezi s pandemijo covid-19. Kot je že včeraj na svojem twitter računu izpostavil slovenski premier Janez Janša, je včeraj minil drugi dan poskusov za dosego dogovora o proračunu in skladu za okrevanje. Evropska unija se po besedah predsednika vlade ponovno kaže v vsej svoji kompleksnosti razlik, majhnostih in veličinah, sebičnostih in solidarnosti. "Za nekatere dana od očetov, za druge pribojevana. Test vztrajnosti," je na družbenem omrežju twitter včeraj zapisal premier Janez Janša.

Ob prihodu na današnje srečanje pa je predsednik vlade Janez Janša izpostavil, da je pred evropskimi voditelji že tretji dan pogajanj o evropskem proračunu in o skladu za okrevanje. "To so moja tretja pogajanja v moji politični karieri in dejansko gre bolj za pogajanja kot za usklajevanje," je navedel premier in nadaljeval, da so razprave bistveno bolj politične, kakor kadarkoli doslej. "Veliko je zahajanj, žal, v stranske teme, kar preprečuje fokusiranje na ključne probleme. Kljub temu je bilo nekaj napredka narejenega," je dejal predsednik vlade in izpostavil, da se je med pogovori veliko stvari tudi razčistilo.


"Pričakujem, da bomo od stranskih tem prešli na številke, ki so ključne za to, da Evropa čimprej okreva po epidemiji in da uporabi sredstva iz sedemletnega evropskega proračunskega okvirja za vse tiste cilje, ki smo si jih zastavili v razvojnih programih in v načrtu Evropske komisije," je dejal premier Janez Janša.


"Upanje umira zadnje in še vedno obstajajo dobre možnosti, da se dogovorimo. Obstaja pa odprta tudi slabša možnost, in sicer, da se naredi daljši premor, po katerem pa se bojim, da stališča ne bodo bistveno bližje. Zato močno podpiram nadaljevanje pogajanj in usklajevanj do uspešnega zaključka," je zaključil premier Janez Janša.

Izjava predsednika vlade ob prihodu na nadaljevanje vrha EU